Družica UARS mieri k Zemi a rozpadne sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Druzica
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Americká vedecká družica Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) by mala pravdepodobne v piatok 23. septembra vstúpiť do atmosféry.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to očakáva aj napriek pôvodne predpokladanému termínu koncom septembra, prípadne začiatkom októbra, teda takmer šesť rokov po ukončení jej misie.

K 18. septembru 2011 sa obežná dráha UARS nachádzala vo výške od 133 do 149 míľ (od 214 do 240 kilometrov). Opätovný vstup do atmosféry sa očakáva 23. septembra, plus-mínus jeden deň,“ uviedol úrad v pondelňajšom vyhlásení. Spomínaný satelit sa rozpadne na kusy, z ktorých však nie všetky zhoria v atmosfére. Podľa NASA ale ľuďom na Zemi nebezpečenstvo nehrozí.

Od začiatku vesmírneho veku na konci 50. rokov nedošlo k žiadnym potvrdeným prípadom poranení v súvislosti s návratom vesmírnych objektov do atmosféry. Neexistujú ani žiadne záznamy o nejakých významných škodách, ktoré by spôsobil opätovný vstup satelitu do atmosféry,“ uviedla NASA. UARS je dlhá 10,7 metra, jej priemer je 4,5 metra a váži 5,9 tony. NASA ľuďom odporúča, aby sa prípadne nájdených kusov z nej nedotýkali a upovedomili miestne úrady.

UARS vypustili do vesmíru v roku 1991 a z prevádzky ju vyradili po ukončení misie v roku 2005. Ako uvádza NASA na svojej webovej stránke, družica dovtedy skúmala chemické zlúčeniny získané v ozónovej vrstve, robila výpočty týkajúce sa vetra a teploty v stratosfére, ako aj prísun energie pochádzajúcej zo Slnka.

Informáciu zverejnila webová stránka CNN.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať