IBM odkrýva päť inovácií, ktoré zmenia náš život

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: IBM

BRATISLAVA 19. decembra (WBN/PR) – Spoločnosť IBM predstavila opäť zoznam inovácií, ktoré majú potenciál zmeniť náš pracovný a súkromný život v najbližších piatich rokoch. V poradí ôsmy ročník zoznamu inovácií spoločnosti IBM “Next Five in Five” vychádza zo spoločenských a trhových predpokladov a trendov ovplyvňujúcich náš život. Zároveň odráža vývoj nových technológií v laboratóriách IBM po celom svete.

Učiť vás bude trieda

Nakupovanie na mieste porazí online

Lekári budú bežne využívať DNA pri zdravotnej starostlivosti

Digitálny strážca vás ochráni online

Mestá uľahčia ľuďom život

Tento ročník 5in5 rozvíja myšlienku, že všetky veci okolo nás získajú vďaka nástupu kognitívnych systémov schopnosť učiť, a zapoja sa do prirodzenejšej komunikácie s ľuďmi. Inovácie začínajú byť stále viac poháňané cloudovými riešeniami, zahŕňajúcimi využívanie IT na diaľku, analýzami veľkých dát, ako aj technológiami, ktoré majú schopnosť vzdelávať.

Dôsledkom toho tiež bude, že počítače budú postupom času stále inteligentnejšie a budú sa viac prispôsobovať vďaka ďalším interakciám s veľkým objemom dát, s ďalšími zariadeniami a ľuďmi potrebám svojho užívateľa. Nová éra v počítačoch povedie zároveň k prelomu, ktorý posilní ich ľudské schopnosti. Počítače nám budú pomáhať viac sa zorientovať v modernom svete a pomôžu nám, aby sme boli ešte výkonnejšími ako doposiaľ.

Už dnes vieme viac, ako ktorákoľvek generácia pred nami. Napriek tomu sme sa doteraz sami snažili udržať krok so záplavou čoraz komplexnejších informácií, ktoré nás obklopujú. S vývojom najmodernejších technológií, ktoré sú určené na to, aby nás učili a rozširovali naše vedomosti a poznanie, budeme však schopní vstúpiť do novej éry nielen ako jednotlivci, ale aj ako spoločnosť,“ hovorí Dario Gil, riaditeľ Laboratória pre kognitívny výskum spoločnosti IBM.

Učiť vás bude trieda

Počet ľudí, ktorí nedisponujú dostatočným vzdelaním vo svete neustále rastie a stáva sa významným celosvetovým problémom. Podľa posledných odhadov sa dvom tretinám dospelých na celom svete nepodarilo dosiahnuť ani stredoškolské vzdelanie. Čo by sa ale stalo, keby študenti mohli prejsť všetkými požadovanými stupňami vzdelávania a disponovali by zručnosťami potrebnými na dosiahnutie všetkých cieľov vo svojom živote?

Trieda budúcnosti poskytne učiteľom nástroje, ktoré im umožnia dozvedieť sa o každom zo zverených študentov dostatok informácií. Učitelia zároveň budú mať k dispozícii všetky osnovy, podľa ktorých sa im zverený študent učil od materskej škôlky až po vysokú školu. Sofistikované analýzy dodané z cloudových riešení budú učiteľom radiť pri rozhodovaní sa, aké opatrenia pri jednotlivých študentoch zvoliť, aby zvládli všetky úlohy, a prispôsobia tomu aj ich individuálny študijný plán.

Nakupovanie na mieste porazí online

Online nakupovanie je minulosťou. Minulý rok hodnota online nákupov prvýkrát celosvetovo pokorila hranicu jeden bilión dolárov. Hodnota online nákupov zároveň rastie rýchlejšie ako tržby kamenných predajní. Online predajcovia v súčasnosti majú výhodu a snažia sa vyťažiť čo najviac z našich nákupných rozhodnutí na webe. Väčšina kamenných obchodov dnes naopak disponuje iba informáciami, ktoré od nás získajú v mieste predaja a pokračujúci trend budovania showroomov pre ne robí stále ťažším súperiť s online predajcami, ktorí im konkurujú výlučne cenou.

Nové inovácie v priebehu nasledujúcich piatich rokov, ale opäť urobia nakupovanie na mieste predaja populárnym. Obchodníci začnú využívať v úsilí o získanie zákazníkov bezprostrednosť a blízkosť obchodu ku klientom, a to budú môcť robiť iba hráči v maloobchode. V nasledujúcich piatich rokoch sa obchodníci budú môcť spoľahnúť na technológie, ako je superpočítač Watson, ktoré im umožnia byť expertom na každý výrobok, ktorý majú v predajni.

S technológiami pracujúcimi na báze rozšírenej reality IBM umožní nakupujúcim lepšie si prezrieť tovar na mieste predaja a sprostredkuje im lepší zážitok z nákupu. Sociálne siete a maloobchodníci tak budú už čoskoro schopní s neuveriteľnou schopnosťou predpovedať, aké produkty budú kupujúci najviac chcieť a potrebovať. Vzhľadom na blízkosť obchodov budú môcť predajcovia zákazníkom poskytnúť niekoľko spôsobov rýchleho doručenia objednaného tovaru.

VIDEO: Personalized Learning: 5 Future Technology Predictions from IBM

Lekári budú bežne využívať DNA pri zdravotnej starostlivosti

Rakovina je stále jedným z najhorších ochorení, ktoré ročne ohrozuje niekoľko miliónov ľudí na celom svete. Už dnes si ale vieme predstaviť, že aj liečba tohto ochorenia môže byť oveľa úspešnejšia v prípade, že počítače pomôžu lekárom exaktnejšie pochopiť, ako nádor postihuje ich pacienta až po úroveň ich DNA, a pomôže im zvoliť optimálnu liečbu s najvhodnejšie zvolenou kombináciou liekov.

Už o päť rokov by pokrok v oblasti analýzy veľkých dát a novo vznikajúce cloudové riešenia postavené na báze kognitívnych systémov spolu s objavmi vo výskume ľudského genómu mohli lekárom pomôcť presne diagnostikovať rakovinové ochorenia a vytvárať personalizované liečebné plány pre milióny pacientov po celom svete. Nové systémy budú navrhnuté tak, aby dokázali na základe genomických informácií o pacientoch vylúčiť nepriaznivé reakcie na lieky a významne napomôžu aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení.

Digitálny strážca vás ochráni online

Každý z nás je dnes vlastníkom viacerých ID a zariadení, prostredníctvom ktorých sa pripájame k e-mailovým kontám, internet bankingu, či na sociálne siete. Táto roztrieštenosť ale zároveň so sebou prináša riziká, ktoré vedu k našej zraniteľnosti v tejto oblasti. Len vlani sa v Spojených štátoch amerických stalo viac ako 12 miliónov ľudí obeťami podvodu v súvislosti s prelomením hesla, či nabúraním osobného konta.

Už o päť rokov by mohol mať každý z nás k dispozícii digitálneho strážcu, ktorý bude vyškolený na to, aby sa pri svojej činnosti zameral na nedôveryhodné predmety a ľudí, a ponúkne nám tak novú úroveň digitálnej bezpečnosti a ochrany proti krádeži identity. V oblasti bezpečnosti bude pri overení totožnosti osoby na rôznych zariadeniach čerpať z kontextových, situačných, ako aj historických údajov. Dokáže tiež posudzovať zmysluplnosť a bezpečnosť činnosti užívateľa, a stane sa tak jeho osobným poradcom.

Výskumníci spoločnosti IBM už dnes využívajú strojové učenie sa technológií na to, aby pochopili správanie mobilných technológií v sieti s cieľom vyhodnotiť možné riziká v oblasti bezpečnosti. V budúcnosti bude ochrana ešte pružnejšia a zariadenia, či aplikácie budú schopné odhaliť odchýlky, ktoré predchádzajú samotným útokom a krádežiam identity.

Mestá uľahčia ľuďom život

Do roku 2030 budú mestá a obce v rozvojových krajinách tvoriť 80 percent mestského osídlenia po celom svete. A v roku 2050 bude sedem z každých desiatich obyvateľov našej planéty žiť v mestách. V nasledujúcich piatich rokoch tzv. smarter cities – inteligentné mestá získajú schopnosť pochopiť v reálnom čase, ako sa vysporiadať s miliardami malých a väčších vecí, ktoré ovplyvňujú ich chod tak, aby dokázali zabezpečiť potreby ľudí, ktoré v týchto mestách žijú a presunúť ich z miesta A na želané miesto B.

Už čoskoro budú môcť mestá a ich vrcholní predstavitelia lepšie využiť informácie voľne dostupné obyvateľom, pretože budú lepšie poznať ich potreby. A rovnako budú lepšie poznať nároky vyplývajúce z činnosti a života obyvateľov v oblasti mestských zdrojov.

Mobilné prístroje a sociálna angažovanosť umožní obyvateľom miest nadviazať vzťah s ich magistrátmi. Napríklad v Brazílii výskumníci IBM pracujú na špecializovanom komunitnom nástroji – niečo na spôsob informácií z ulice – ktorý umožňuje používateľom hlásiť prostredníctvom mobilných telefónov, problémy v oblasti dostupnosti jednotlivých mestských lokalít, a zároveň pomáha obyvateľom so zdravotným postihnutím ako zdroj na lepšiu navigáciu v problémových uliciach.

V Ugande UNICEF spolupracuje s IBM na špecializovanom nástroji v oblasti sociálneho zapojenia, ktorý umožňuje mládeži komunikovať s vládou o otázkach, ktoré majú bezprostredný vplyv na jej život. Tieto typy nástrojov sa stanú samozrejmosťou pri identifikácii naliehavých problémov a trendov do budúcnosti, ktoré budú musieť predstavitelia miest riešiť pre zlepšenia života obyvateľov.

Viac informácií nájdete Tu.

Videá a obrázky k téme nájdete Tu.

O IBM

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu. Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Branislav Šebo. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav Šebo
Firmy a inštitúcie IBM