JAPONSKO: Vedci chcú do piatich rokov vyklonovať mamuty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mamut srstnatý
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Japonskí vedci sa pokúsia vyklonovať a priviesť opäť k životu dávno vyhynuté mamuty. Projekt by chceli zrealizovať do piatich rokov. „Prípravy na dosiahnutie tohto cieľa sme už urobili,“ povedal líder výskumného tímu a emeritný profesor Kjótskej univerzity Akira Iritani. Vedci chcú na tento účel použiť tkanivo zo zachovanej mamutej kosti.

Získaným bunkovým jadrom nahradia jadro vo vaječnej bunke slona a vytvoria tak embryo s mamutími génmi. Embryo následne vložia do maternice slonice v nádeji, že dokáže porodiť mamutie mláďa. „Po narodení mamuta využijeme jeho gény na štúdium dôvodov vyhynutia týchto živočíchov,“ dodal Iritani. Výskumníci, ktorí do svojho tímu prizvali ruských odborníkov na mamuty i amerických expertov na slony, už vypracovali techniku na získanie DNA zo zmrazených buniek mamuta.

Dôvody vyhynutia mamutov sú diskutabilné. Niektorí vedci vidia za ich úhynom klimatické zmeny, iní nadmerný lov či kolonizovanie území. Viac ako 80 percent nájdených mamutích pozostatkov pochádza z východnej Sibíri. Najlepšie zachované pozostatky sú z doby ľadovej a majú ešte stále chlpy a vnútorné orgány.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia