Klimatické zmeny môžu spôsobovať seizmické pohyby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
India
Foto: SITA/maps.google

BRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Vedci po prvý raz poukázali na spojitosť medzi klimatickými zmenami a pohybom tektonických dosiek. Ide o objav, ktorý by mohol poskytnúť cenný pohľad na to, prečo dochádza k silným zemetraseniam. Pochopenie, prečo litosférické dosky menia svoj smer a rýchlosť, je kľúčom k objasneniu seizmických javov, ako napríklad minulomesačného zemetrasenia v Japonsku. Tím odborníkov z Francúzska a Nemecka pod vedením ich kolegu z Austrálie zistil, že zosilňovanie indického monzúnu za posledných 10 miliónov rokov spôsobilo zintenzívnenie pohybu Indickej dosky o 20 percent. Vedúci výskumník Giampiero Iaffaldano v stredu uviedol, že aj keď vedci dlho vedeli, že tektonické pohyby ovplyvňujú klímu vytváraním nových pohorí či morských priekop, jeho štúdia je prvou, ktorá poukazuje na opak.

„Uzavretie či otvorenie nových oceánskych kotlín alebo vytvorenie veľkých horských pásov ako Andy či Tibet, toto sú geologické procesy, ktoré ovplyvňujú charakter klímy,“ uviedol Iaffaldano z Australian National University. „My po prvý raz ukazujeme, že opak je pravdou, že charakter klímy je potom schopný spätným mechanizmom ovplyvňovať pohyb tektonických dosiek,“ tvrdí líder medzinárodného tímu. Podľa neho táto štúdia neznamená, že globálne otepľovanie sa premietne do častejšieho výskytu silnejších zemetrasení, keďže príslušné modely sa vyvíjajú v priebehu „rádovo niekoľkých miliónov rokov“. „Samozrejme, zemetrasenia nastávajú na hraniciach medzi litosférickými doskami v dôsledku ich pohybu, ale naša práca vôbec nenaznačuje, že budeme svedkami častejšieho výskytu takýchto javov,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP.

Iaffaldano spolupracoval s Laurentom Hussonom z Université de Rennes a Hansom-Peterom Bungeom z Ludwig-Maximilians-Universität München. Tento tím ešte plánuje preskúmať možnosť, či klimatické javy na určitom mieste na zemi mali podobný dopad aj na iné regióny. „Napríklad si viem predstaviť, že by sme mohli nájsť stopy klímy v Andách napríklad v Rocky Mountains,“ vysvetlil Iaffaldano. „Toto je vec, na ktorú by sme sa mali v budúcnosti ešte pozrieť,“ dodal.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia