Kúpi Cisco Skype?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skype
Foto: Skype

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Treba hneď na úvod povedať, že zverejnené informácie na serveri TechCrunch pochádzajú od anonymného zdroja a žiadna zo spomínaných spoločností sa k nemu zatiaľ nevyjadrila. Informáciu prebral aj český server Živě.cz.

V tejto súvislosti sa začiatkom októbra objavila aj ďalšia zaujímavá informácia – od konca mesiaca by sa mal do čela tejto spoločnosti postaviť Tony Bates, ktorý doteraz pôsobil na vysokom poste práve v Cisco. Viedol divíziu Small Business a Service Provider Group (SPG) a má aj rozsiahle skúsenosti s VoIP. On sám však svoj prestup odmieta spájať s úvahami o akvizícii Skypu, prípadne o tom, že jeho úlohou by malo byť pripraviť spoločnosť na vstup na burzu.

Nebol by to tak prekvapivý krok, pretože Skype sa potrebuje finančne konsolidovať po minuloročnom rozchode s eBay. (Ten pred piatimi rokmi za ňu zaplatil vyše dva a pol miliardy dolárov.) Aj z tohto pohľadu sa ponuka Cisco javí ako až nepravdepodobne veľkorysá.

Aj keď nie je Skype v strate, má relatívne malý zisk, pretože z vyše pol miliardy jeho používateľov využíva platené služby ani nie 10 miliónov. To je zásadný problém, pretože počet platiacich užívateľov sa dlhodobo nedarí výraznejšie zvýšiť.

Záujem o Skype mal vraj aj Google, no jednania o akvizícii boli pozastavené. Alternatívou, ktorá by mala Skypu pomôcť, je aj obchodovanie s jej akciami na burze, ktoré by mohlo priniesť finančnú injekciu okolo 100 miliónov dolárov.

Martin Kamenický / Webnoviny.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať