Nefunkčný satelit padol do Tichého oceánu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Uars
uars Foto: SITA, AP
CANAVERAL 24. septembra (WEBNOVINY) – Nefunkčný americký satelit dopadol na Zem v sobotu nad ránom do Tichého oceánu v oblasti medzi Havajom a Oregonom.

v neobývanej časti kanadskej provincie Alberta. Informoval o tom portál Technet.cz. NASA však stále čaká na oficiálne potvrdenie od Amerického strategické velenia.

Informácia, že zvyšky vedeckej družice Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) zasiahli neobývanú časť kanadskej provincie Alberta, sa nakoniec ukázalo nesprávne.

Nepotvrdili sa ani obavy, že satelit zasiahne husto obývané severné územie Talianska. Tamojšia agentúra pre civilnú obranu varovala obyvateľov severnej časti krajiny, aby v noci z piatka na sobotu nevychádzali zo svojich domov a tí, čo žijú v bytoch, by sa radšej mali presunúť na nižšie poschodia.

Toxický plyn

Agentúra taktiež varovala, že úlomky a časti satelitu, ktoré nezhoria v atmosfére, nebude až do momentu dopadu vidno a po dopade môžu produkovať toxický plyn. Úrady preto neodporúčajú približovať sa k úlomkom bližšie ako na vzdialenosť 20 metrov.

Podľa ostatných informácií vedcov z NASA satelit na poslednú chvíľu zmenil orientáciu a jeho klesanie sa spomalilo. Agentúra tak korigovala čas dopadu.

Video: Modelový príklad ako satelit dopadne

Takmer šesť ton vážiaca UARS dlhá 10,7 metra a s priemerom 4,5 metra je jedným z najväčších vesmírnych zariadení, ktoré nekontrolovane klesli do atmosféry a zrútili sa na Zem. Stále však ide iba o pomerne malý objekt oproti 75-tonovej vesmírnej stanici Skylab, ktorej trosky dopadli na Zem v roku 1979. V roku 2001 sa do Tichého oceánu zrútila 135-tonová ruská vesmírna stanica Mir. Vtedy však išlo o riadený zostup.

UARS vypustili do vesmíru v roku 1991 a z prevádzky ju vyradili po ukončení misie v roku 2005. Družica dovtedy skúmala chemické zlúčeniny získané v ozónovej vrstve, robila výpočty týkajúce sa vetra a teploty v stratosfére, ako aj prísun energie pochádzajúcej zo Slnka. Satelit postupne vplyvom zemskej príťažlivosti strácal svoju výšku. Aj keď väčšia časť zariadenia zhorela v atmosfére, podľa vedcov mohlo na Zem dopadnúť spolu 26 kusov trosiek v celkovej váhe 500 kilogramov. Ich rozptyl odhadli na približne 500 míľ. Šanca, že by jedna z trosiek mohla zasiahnuť človeka, bola 1:3200.

Družica preletela ponad väčšinu našej planéty, pričom sa pohybovala v rozpätí od 57 stupňov severnej do 57 stupňov južnej šírky. UARS bola jedným z asi 20-tisíc vyradených vesmírnych zariadení nachádzajúcich sa na orbite Zeme. Objekt podobnej veľkosti zostúpil do atmosféry asi pred rokom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír