Ochladenie Zeme pred 460 miliónmi rokov spôsobili machy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemeguľa
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. februára (WEBNOVINY) – Ochladzovanie Zeme pred približne 460 miliónmi rokov mohli spôsobiť primitívne rastliny podobné dnešným machom. Tvrdia to britskí vedci z univerzít v Exeteri a Oxforde, ktorí svoju štúdiu uverejnili v časopise Nature Geoscience.

Podľa vedcov boli hodnoty oxidu uhličitého v zemskej atmosfére pred 480 miliónmi rokov 16-krát vyššie než v súčasnosti a priemerná teplota bola preto 25 stupňov Celzia, čo je približne o desať stupňov viac než v súčasnosti. Pred 460 miliónmi rokov však hodnoty oxidu uhličitého klesli o polovicu a planéta sa začala ochladzovať, čo umožnilo vytvoriť polárne čiapky.

Až doteraz si však odborníci mysleli, že k tomuto ochladeniu prišlo až o sto miliónov rokov neskôr po nástupe vyšších rastlín. V spomínanej štúdii však profesori Tim Lenton a Liam Dolan zistili, že toto ochladenie spôsobili machy a ich interakcie s horninami v procese známom ako chemické zvetrávanie. Machy čerpajú z hornín živiny, pričom ich rozpúšťajú pomocou kyseliny.

Táto chemická reakcia má za následok aj to, že oxid uhličitý interaguje s horninou a klesá tak jeho objem v atmosfére. Lenton a Dolan otestovali túto teóriu na súčasných machoch a zistili, že machy spotrebujú veľké množstvo oxidu uhličitého, čo tým pádom môže vysvetľovať náhly pokles tohto skleníkového plynu pred 460 miliónmi rokov. „Obyčajné machy vytvorili podnebie, ktoré tu dnes máme a ktoré umožnilo vytvoriť život, ako ho poznáme,“ uviedol Lenton.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať