Praveké ženy svoje domovy opúšťali, muži zostávali s rodinou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Praveké nástroje

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Výskum týkajúci sa pravekého obyvateľstva v južnej Afrike naznačuje, že vtedajšie ženy opúšťali miesta, v ktorých vyrastali, kým muži zostávali so svojimi rodinami. Medzinárodný tím skúmal stopy kovov vo vzorkách zubov, vďaka čomu mohli zistiť, v ktorých oblastiach daný jedinec vyrastal.

Ich výsledkom je, že kým väčšina mužov žila a zomrela v blízkosti tej istej rieky, ženy sa sťahovali. Podobný model života možno pozorovať aj u šimpanzov učenlivých, šimpanzov bonobo či u moderných ľudí. Detaily svojho výskumu zverejnili v žurnále Nature.

Vedci skúmali jaskynné náleziská Sterkfontein a Swartkrans severozápadne od juhoafrického mesta Johannesburg. Kedysi tam žili zástupcovia dvoch predchodcov dnešného človeka – Australopithecus africanus, možný priamy predok moderného človeka, ktorý žil pred dvoma až tromi miliónmi rokov, a Paranthropus robustus, ktorý žil asi pred 1,2 až dvoma miliónmi rokov.

Zo zubov ôsmich príslušníkov prvého druhu a 11 druhého odobrali laserom vzorky skloviny. V tých následne hľadali konkrétne izotopy kovových prvkov stroncia, vďaka ktorému je možné určiť geologickú oblasť, kde jedince vyrastali. Konkrétne formy stroncia sú totiž dominantné v rôznych oblastiach obývaných týmito jedincami a nahromadili sa v sklovine ich zubov

Zo vzoriek z veľkých zubov, ktoré podľa predpokladov odborníkov pravdepodobne patrili mužom, výskumníci zistili, že títo jedinci žili a zomreli v oblasti spomínaných jaskýň. Vzorky z väčšiny menších zubov, ktoré patrili ženám, naznačili, že do tejto oblasti prišli z iného geologického regiónu. Vedci nevedia, či prišli dobrovoľne, či sa premiestnili, pretože museli alebo ich uniesli, ale jasné je, že ženy pochádzali „zvonka“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať