Superpočítač Watson môže priniesť revolúciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
IBM logo
IBM logo

ARMONK, N.Y. / BRATISLAVA 8. decembra – Vývojári na celom svete sú presvedčení, že vyspelé analytické možnosti, ktoré priniesol superpočítač Watson, zmenia tvár odvetví pracujúcich s veľkým množstvom dát. Ukázala to správa 2011 IBM Tech Trends Report, ktorá sumarizuje odpovede 4000 IT odborníkov z 93 krajín a 25 odvetví o budúcich trendoch v IT. Podľa účastníkov prieskumu z týchto technológií môžu najviac vyťažiť oblasti vzdelávania a zdravotníctva. Za nimi sa umiestnili finančné služby, prírodné vedy a vládne organizácie. Výsledky správy zároveň jasne ukázali rastúcu potrebu technických zručností v oblasti analytických nástrojov, sociálneho biznisu, cloud computingu, mobilných a open source technológií.

Respondenti v prieskume uviedli, že najčastejšie využívanou technológiou je analytický softvér, ktorý je zakomponovaný do takmer každého procesu vo firme. Väčšina odborníkov je presvedčená, že dopyt po softvérovom vývoji pri analytických nástrojoch bude naďalej rásť. Správa tiež odhalila rastúci význam open source platforiem (napríklad Apache Hadoop a Linux) pre softvérových vývojárov, ktorí sa venujú analytickým nástrojom.

Kľúčové zistenia správy 2011 IBM Tech Trends Report môžeme zhrnúť do 4 bodov:

– 87 percent respondentov je presvedčených, že open source a open standard technológie budú hrať rozhodujúcu úlohu v budúcom vývoji aplikácií.

– V nasledujúcich 2 rokoch sa viac ako 75 percent organizácií zapojí do cloud computingu.

– 51 percent respondentov uviedlo, že využijú cloudové technológie vo svojej mobilnej stratégii.

– Regionálne a kultúrne rozdiely majú dopad na prenikanie sociálneho biznisu a využívanie sociálnych médií. Najsilnejší prienik je v Indii (57%), za ktorou nasledujú Spojené štáty (45%) a Čína (44%). Najväčší odpor vykazuje Rusko (19%).

„Výsledky sú jasné. Mobilné technológie, cloud computing, sociálny biznis a analytické nástroje už nie sú okrajové záležitosti. Sú v centre pozornosti moderných organizácií,“ povedal Jim Corgel, generálny riaditeľ IBM pre vzťahy s nezávislými poskytovateľmi softvéru (ISV) a vývojarmi. „IT odborníci, ktorí si dokážu zdokonaľovať zručnosti naprieč celým týmto spektrom technológií, budú pripravení čeliť rastúcemu dopytu v nasledujúcich rokoch.“

Internetová komunita IBM developerWorks je najväčšou a najnavštevovanejšou globálnou stránkou, kde si môžu IT odborníci prehĺbiť technologické zručnosti. Viac ako 8 miliónov” IT-čkárov” už túto stránku navštívilo s cieľom získať bezplatný prístup k softvérovým nástrojom a kódom, IT štandardom a skúsenostiam z rozličných odvetví. Návštevníci si môžu okrem iného vypočuť školenia o otvorených technológiách, analytických nástrojoch, cloud computingu a mobilných technológiách. Obchodní partneri IBM a podnikatelia tu získajú prístup ku komplexnejším školeniam a zdrojom, ktoré sú k dispozícii v sieti 40 inovačných centier IBM po celom svete.

O IBM

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva takmer 400 tisíc zamestnancov. Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu.

Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej novým generálnym riaditeľom je Branislav Šebo. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav Šebo
Firmy a inštitúcie IBM