Test: Robotický vysávač – oplatí sa?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Samsung NaviBot
Väčšinu funkcií možno nastaviť diaľkovým ovládačom. Foto: SITA

BRATISLAVA 6. októbra (WEBNOVINY) – Je to celkom príjemná predstava – ležíte na pohovke a pozeráte televízny program, zatiaľ čo malý kompaktný robotický vysávač za vás čistí izbu. Alebo ešte lepšie – môžete vysávať po ležiačky. Okrem automatického režimu vysávania totiž možno vysávač ovládať manuálne na diaľku, príkazy na zmenu smeru mu dávate prostredníctvom diaľkového ovládača.

Táto predstava je celkom reálna, pretože ceny robotických vysávačov neustále klesajú a za testovaný NaviBot nedáte ani päťsto eur, takže je dostupný relatívne širokej skupine ľudí. Nie sú to však vyhodené peniaze? Môže
Samsung NaviBot
Foto: SITA

robotický vysávač povysávať rovnako kvalitne ako človek? Je rozdiel v kvalite, ak vysáva parkety a koberec? Skutočne povysáva celý priestor a dokáže prejsť z jednej miestnosti do druhej? A zvládne to za rozumný čas? To sú otázky na aké sme sa snažili nájsť odpoveď v našom teste.

Windows CE a 38 senzorov

Hneď na úvod musíme vyvrátiť jednu príjemnú predstavu – s vyššie spomenutým ležaním na gauči a sledovaním televízie to nebude tak jednoduché. Technicky to síce ide, ale treba povedať, že tento vysávač je hlučný, aj keď nie tak, ako väčšina jeho robotických kolegov. Hladina hluku, ktorú pri vysávaní vydáva je porovnateľná s tou, akú má akýkoľvek priemerný „manuálny“ vysávač. A pri nej sa relaxovať príliš nedá.

Preto je lepšie nechať ho pracovať v inej miestnosti, alebo nastaviť ho tak, aby sa aktivoval v čase, keď nie ste doma. To nie je problém, pretože NaviBot si vie zmapovať miestnosť a monitoruje kapacitu vlastnej batérie tak, aby sa ešte pred vybitím batérie vždy dokázal vrátiť do dobíjacej stanice a následne pokračuje vo vysávaní tam, kde pred návratom do dobíjacej stanice prestal. Takže ho môžete nechať pracovať bez dozoru s tým, že sa bez problému dokáže postarať sám o seba.

Samsung NaviBot
Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
Prejde aj cez prekážky do výšky cca 1,5 až 2 cm. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
NaviBot dokáže pri vysávaní odtlačiť veci, pri elektrických kábloch to môže byť nepríjemné. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
Je to kontaktný vysávač, pri mapovaní priestoru zvykne do prekážok mierne naraziť. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
Ani raz nám počas testovania zo schodov nespadol - a to sme sa celkom snažili vyviesť ho z miery. Foto: SITA

Foto: SITA

Je totiž vybavený systémom Windows CE, ktorý využíva aj funkciu Visionary Mapping. Pomocou nej dokáže stanoviť optimálny algoritmus pohybu po miestnosti a nechodí chaoticky hore-dolu. Odporúčame však namieriť ho tak, aby pri prvom spustení mal pred sebou dostatok voľného priestoru a nenarazil hneď po pár desiatkach centimetrov na prekážku, jeho pohyb bude potom účelnejší a predovšetkým povysáva rýchlejšie. Na zmapovanie miestnosti a zapamätanie si najlepšej trasy využíva vstavanú kameru s frekvenciou 30 snímok za sekundu. A ako je to s jeho pohybom z miestnosti do miestnosti?

Cez plytké oblé prahy prejde bez ťažkostí, vyššie prekážky s ostrými hranami (nad 2 cm – napríklad prahy v starších bytoch a domoch) mu robia problém. Takže v takýchto priestoroch sa rozlúčte s predstavou, že povysáva sám celý dom. Budete ho musieť prenášať z miestnosti do miestnosti.

Netreba sa však báť, že spadne zo schodov – na rozoznávanie prekážok má temer štyridsať senzorov a tie fungujú dokonale. Počas testu v rôznych prostrediach sa ani raz nestalo, že by pred schodiskom nestihol včas zastaviť, obrátiť sa a pokračovať vo vysávaní iným smerom. Neznamená to však, že do iných pevných prekážok nenarazí – je to kontaktný vysávač a pri prvom mapovaní priestoru sa s nimi jednoducho potrebuje „bližšie“ zoznámiť. Prístroju to neuškodí, má po celom obvode pogumovanú ochrannú vrstvu. Nemá ju však zhora a elegantný modrý plast sa môže poškriabať napríklad pri vysávaní pod posteľami, alebo pohovkou.

Bez názvu
Foto: SITA

Foto: SITA

Bez názvu
Foto: SITA

Foto: SITA

Bez názvu
Foto: SITA

Foto: SITA

Bez názvu
Foto: SITA

Foto: SITA

Bez názvu
Foto: SITA

Foto: SITA

S virtuálnou stenou

Výraz „kontaktný“ by sme chceli zdôrazniť aj v inej súvislosti. Ak ho v nejakej miestnosti nechávate vysávať bez dozoru, skontrolujte, čo ste nechali na zemi. NaviBot sa totiž snaží menšie prekážky prekonať a aj keď súboj so stacionárnym bicyklom prehral, kôpku papierov sa mu podarilo dokonale poroznášať po časti izby a poposúval aj elektrické káble. Vyššiu a pomerne ľahkú vázu stojacu na zemi, sa mu temer podarilo zvaliť. Pre poriadok treba poznamenať, že to bolo pri prvom vysávaní zvoleného priestoru, pri opakovanom sa jej už vyhol.

Ak by predsa len prišlo k nejakej kolízii, alebo by stratil kontakt s povrchom, má senzor, ktorý situáciu zaregistruje
Samsung NaviBot
Foto: SITA

a okamžite sa z bezpečnostných dôvodov vypne. Aby ste nehode v členitej miestnosti s háklivými predmetmi predišli, rozhodne odporúčame využiť virtuálnu stenu. Je to pre interiér bezpečnejšie, navyše rýchle a jednoduché. Aj napriek prívlastku „virtuálna“ je to totiž hardvér – presnejšie malý hranolček napájaný batériami, ktoré aktivujete jediným tlačidlom, nastavíte jej dĺžku a namierite želaným smerom.

Vysávač takto vytvorenú elektronickú hranicu neprekročí a jednoducho mu tým zabránite, aby sa „navážal“ do krehkých predmetov na zemi, prípadne do káblov. Mimochodom – ak sa mu náhodou podarí zamotať sa do nich, ďalší z jeho senzorov slúži na to, aby sa v tejto situácii pre istotu tiež vypol.

Je lepší človek alebo robot?

Poďme teraz k tomu podstatnému – kvalite vysávania. Excelentne povysával na parketách, dobre si poradil aj s pomerne znečisteným kobercom a zvládol aj naozaj veľkú výzvu v podobe toho, čo po sebe v miestnosti zanechala pĺznuca fenka nemeckého ovčiaka. Nie však v každom programe.

Tých má totiž vysávač niekoľko. Najjednoduchší je Auto, čo je jeden cyklus vysávania, ukončený návratom do dokovacej stanice. Nič pri ňom netreba nastavovať, jednoducho aktivujete príslušné tlačidlo, vysávač začne sám vysávať s tým, že si automaticky zmapuje priestor. V členitejšom priestore môžete využiť program Manual, pri ktorom NaviBot ovládate pomocou tlačidiel na diaľkovom ovládaní. Ďalším programom je Max. Pri ňom vysávač opakovane vysáva vymedzený priestor až pokiaľ sa nevybije batéria. Jeho opakom je Spot, určený na intenzívne vysávanie malého a silne znečisteného priestoru v rozsahu približne jeden a pol štvorcového metra. Program Edge zas umožní dôsledné vysatie rohov.

Navyše NaviBot možno nastaviť aj na pravidelné vysávanie každý deň v rovnakom čase, alebo sa môžete rozhodnúť pre jednorazový odložený štart, umožňujúci nastaviť presnú hodinu, kedy má začať vysávať. Nám sa zdala najoptimálnejšia kombinácia programov Auto a Edge, keď pri prvom vysávač dôkladne vyčistil celú miestnosť a potom ešte venoval zvýšenú pozornosť rohom. Kvalita bude dobrá aj v prípade, ak máte v miestnosti rôzne povrchy, pretože ďalší zo štyroch desiatok jeho senzorov slúži na to, aby rozpoznával rôzne povrchy a prispôsobil im vysávanie tak, aby bolo maximálne účinné.

Takáto kombinácia je dobrá aj kvôli tomu, že pri väčšom výskyte nečistôt – napríklad zvieracích chlpov – sa časť z nich aj napriek špeciálnym kefám zmotá do chuchvalcov, ktoré zostávajú za vysávajúcim robotom. A keďže ten
Samsung NaviBot
Foto: SITA

nikdy neprejde dvakrát po tej istej trase, jednoducho tam zostanú. Povysáva ich až po opakovanej aktivácii programu. Všetky programy možno aktivovať nielen diaľkovým ovládaním, ale aj priamo na displeji vysávača. Je to však o niečo komplikovanejšie, než v prvom prípade.

A koľko mu to trvá? Priemernú miestnosť s rozlohou niečo cez 20 štvorcových metrov povysával za necelú štvrťhodinku, pričom na jedno nabitie môže vysávať približne 90 minút. Potom ho treba nechať dobiť – respektíve sám sa vráti do dobíjacej stanice, kde sa batéria doplna dobije za necelé dve hodiny. Indikátor nabíjania a stavu batérie je celý čas vidno na veľkom displeji, pomocou ktorého ho môžete ovládať a programovať aj bez diaľkového ovládača.

Pokiaľ ide o hygienickosť vysávania, stačí uviesť dva parametre – má filtráciu HEPA 13 a antibakteriálnu technológiu nano silver v ktorej sa využíva na dezinfekciu vrstva, tvorená iónmi striebra.

Oplatí sa?

A aký je náš rezultát? V prvom rade sa ho netreba báť. NaviBot sa veľmi jednoducho ovláda, nastavuje a má jasný a zrozumiteľne napísaný manuál. Aj keď je o niečo hlučnejší, než sme čakali, kvalita vysávania je naozaj vysoká na všetkých troch testovaných povrchoch – dlažbe, parketách a koberci.

Pri väčšom znečistení zvieracími chlpmi za ním občas zostávajú chuchvalce uvoľnené z kief, ktoré treba buď manuálne pozbierať, alebo nechať vysávač vysávať v dvoch cykloch. Ak bol prvý Auto, odporúčame druhý Edge, pretože veľmi slušne dočistí aj rohy miestnosti. Absolútne bezkonkurenčný je pri vysávaní pod posteľami a nábytkom, kam sa s konvenčným vysávačom nemáte šancu dostať.

Najlepšie ho využijete vo väčších a málo členitých miestnostiach v ktorých nie je množstvo rozličného nábytku, naopak v zapratanom priestore ho aj napriek sofistikovaným pohybovým algoritmom nepovažujeme za dobrú voľbu. Veľmi jednoducho sa čistí a vyprázdňuje a batéria má dostatočnú kapacitu na to, aby jednorázovo povysával štyri až päť izieb. Taktiež je veľmi jednoduché naprogramovať ho na pravidelné vysávanie a odložený štart.

Samsung NaviBot
Pohľad na vysávacie kefy. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
Detail čistiacich kief, schopných vyčistiť aj rohy. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
Kompletné príslušenstvo. Foto: SITA

Foto: SITA

Samsung NaviBot
V dokovacej stanici sa z nuly na maximum dobije približne za dve hodinky. Foto: SITA

Foto: SITA

Tento vysávač nedávno zvíťazil v teste nemeckého časopisu Emporio Test Magazine (ETM) v konkurencii siedmych ďalších robotických modelov a my môžeme potvrdiť, že skutočne poskytuje veľmi dobrý pomer medzi cenou a hodnotou a je schopný povysávať priestor v minimálne porovnateľnej kvalite ako živý človek s manuálnym vysávačom s podobnými parametrami.

Martin Kamenický / Webnoviny.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Samsung