Vedci popísali dva vyhynuté druhy prehistorických tučniakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tučniak
Vedci popísali dva nové druhy vyhynutých tučniakov Foto: www.bbc.co.uk

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Americkí a novozélandskí vedci popísali dva nové druhy vyhynutých tučniakov, ktoré žili na Novom Zélande pred 27 miliónmi rokov.

Nové druhy nazvali Kairuku grebneffi a Kairuku waitaki, pričom o ich objave informovali v časopise Journal of Vertebrate Paleontology.

Väčší z týchto druhov, K. grebneffi, dorastal do výšky až 125 centimetrov a patril tak k vôbec najväčším známym tučniakom. Prvé fosílie tučniakov rodu Kairuku objavil ešte v 40. rokoch minulého storočia Brian J. Marples, išlo však iba o časti krídel, na základe ktorých sa nedalo v tom čase určiť, že ide o nový druh.

Takmer kompletné kostry našiel v roku 1977 Ewan Fordyce z University of Otago, s ktorým potom v rokoch 2009 až 2011 spolupracoval tím Dana Ksepku z North Carolina State University. Spoločne následne tieto druhy vedecky popísali.

Zástupcovia rodu Kairuku boli v porovnaní s ostatnými tučniakmi elegantnejší. Boli štíhlejší a mali dlhšie krídla, ich nohy však boli krátke a hrubé. Ak by sme výšku druhu Kairuku grebneffi určovali na základe dĺžky krídel, tak by musel merať až 180 centimetrov. V skutočnosti však dosahoval výšku približne 125 centimetrov. Bol to najväčší z piatich druhov tučniakov, ktorí obývali Nový Zéland počas oligocénu,“ uviedol Ksepka.

Ten sa spolu s kolegami rozhodol tento rod tučniakov pomenovať Kairuku podľa maorijského slova, ktoré v preklade znamená „potápač, ktorý sa vracia s potravou„. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať