Za vyhynutie mamutov môžu klimatické zmeny, nie ľudia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mamut
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Medzinárodný tím vedcov prostredníctvom genetickej analýzy dokázal, že hlavným faktorom vyhynutia mamutov srstnatých (Mammuthus primigenius) boli klimatické zmeny, a nie lov zo strany pravekých ľudí.

Odborníci vo svojej štúdii publikovanej v časopise Proceedings of the Royal Society B tvrdia, že počty mamutov sa začali znižovať oveľa skôr, než sa doteraz predpokladalo.

„Začína to vyzerať tak, že šlo o pomerne dynamický druh, ktorý zažil lokálne vymierania, následné expandovanie a migrácie,“ uviedol Love Dalén zo Švédskeho prírodovedného múzea v Štokholme, ktorý spolu s kolegami analyzoval vzorky DNA približne 300 mamutov.

Na základe genetickej rozmanitosti dokázali odhadnúť, koľko mamutov žilo na Zemi v jednotlivých obdobiach. Zistili napríklad, že mamuty takmer vyhynuli už pred 120-tisíc rokmi, keď došlo ku krátkodobému otepleniu Zeme. Vtedy sa ich počty znížili z niekoľkých miliónov iba na niekoľko sto tisíc jedincov. Keď však začala ďalšia ľadová doba, počty mamutov sa znova zvýšili.

Vedci taktiež odhalili, že zmenšovanie populácie, ktoré nakoniec viedlo k úplnému vyhynutiu, sa začalo už pred 20-tisíc rokmi, a nie pred 14-tisíc rokmi pri nasledujúcom otepľovaní, ako si odborníci doteraz mysleli. Dalén s kolegami predpokladajú, že pred 20-tisíc rokmi bolo natoľko chladno, že v dôsledku toho bol nedostatok trávy, ktorou sa mamuty živili. Pokles počtu mamutov následne urýchlil koniec ľadovej doby, keď zas trávnaté porasty nahradili lesy. Tieto najnovšie poznatky sa navyše zhodujú s počítačovou simuláciou klimatických podmienok v danom období, ktorú v roku 2010 vytvorili vedci z University of Durham.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať