Zatúlaného tučniaka obrovského vypustili na slobodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Penguin
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Mladého tučniaka obrovského (Aptenodytes forsteri), ktorého v júni našli na pláži Severného ostrova Nového Zélandu, dnes vypustili z lode Tangaroa do vôd Južného oceánu. Tučniaka, ktorý dostal meno Happy Feet podľa rovnomenného animovaného filmu teraz čaká približne 2 000 kilometrov dlhá cesta späť do Antarktídy.

Happy Feet bol na palube lode Tangaroa organizácie National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA), ktorá vyrazila na svoju výskumnú plavbu 29. augusta. Tučniak bol počas plavby v špeciálne upravenej klietke a starala sa o neho veterinárka Lisa Argilla z wellingtonskej zoo. Vypustili ho neďaleko ostrova Campbell približne 700 kilometrov južne od Nového Zélandu. „Je to úžasný pocit vidieť pacienta konečne na slobode. Je to tá najlepšia časť tejto práce,“ uviedla Argilla, ktorá predpokladá, že Happy Feet sa počas cesty do Antarktídy pripojí k iným tučniakom obrovským.

Osemdesiat centimetrov vysokého tučniaka objavila koncom júna nemenovaná obyvateľka dediny Peka Peka, keď bola na prechádzke so psom. Išlo o prvé pozorovanie tohto druhu na Novom Zélande po 44 rokoch, keďže tučniaky obrovské sa prirodzene vyskytujú iba v Antarktíde. Podľa vedcov vták opustil Antarktídu pred niekoľkými mesiacmi, keď sa vydal za potravou. Pravdepodobne sa však stratil a tak sa dostal až na pobrežie Nového Zélandu. Krátko po jeho nájdení ho museli operovať, pretože v snahe ochladiť sa zjedol piesok, ktorý si pravdepodobne splietol so snehom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať