Gymnazisti z Levíc vytvorili najlepšiu Reťazovú reakciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.

BRATISLAVA 16. decembra (WBN/PR) – Vzdelávací portál Chemgeneration.com vyzval začiatkom školského roka žiakov stredných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska, aby sa zapojili do jednej z najzaujímavejších vedeckých súťaží zvanej Reťazová reakcia. Po mesiaci a pol usilovnej práce poslalo 21 tímov zo 16 škôl videá svojich zariadení poháňaných sériou fyzikálnych a chemických reakcií. Celkovo 105 žiakov a 21 učiteľov z 15 miest Slovenska bojovalo o priazeň odbornej poroty i širokej verejnosti, ktoré sa vzácne zhodli na víťazovi v oboch súťažných kategóriách. Víťazom súťaže sa stal tím “Gavaci“ z Gymnázia A. Vrábla z Levíc.

Prírodovedná súťaž Reťazová reakcia bola založená na zvedavosti a kreativite žiakov a ich schopnostiach riešiť problémy. Cieľom súťažných tímov bolo vytvoriť unikátne, samočinné fyzikálno-chemické zariadenie a natočiť ho na video. Tím, ktorého stroj bol kreatívny, efektívny, precízny a teoreticky správne prezentovaný, uspel. Pri plnení tejto úlohy mohli žiaci využiť rôzne pomôcky, ako aj svoje doterajšie vedomosti získané v škole. Toto kreatívne experimentovanie malo mladým ľuďom priblížiť vedu a predstaviť jej úlohu, ktorú zohráva v našom každodennom živote a zároveň v udržateľnom rozvoji našej budúcnosti.

Už viac ako tri roky sa intenzívne venujeme edukačným projektom, ktoré propagujú prírodné vedy. Tohtoročná Reťazová reakcia sa stretla s veľmi dobrou odozvou od škôl, pedagógov i samotných žiakov. Vďaka tejto súťaži sme boli svedkami vysoko kreatívnych riešení a záujmu mladých ľudí o hravé experimentovanie,“ povedala Edita Hippová, konateľka spoločnosti BASF Slovensko spol. s r.o..

Súťaž, ktorá sa konala celkovo v 9 krajinách strednej Európy, organizovala spoločnosť BASF spolu s lokálnymi partnermi. Na Slovensku to bolo možné vďaka podpore Slovenskej chemickej spoločnosti, Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR, Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied a Združeniu učiteľov chémie. Zástupcovia partnerov projektu boli zároveň aj členmi odbornej poroty, ktorí hodnotili zaslané videá a stroje po kreatívnej, odbornej, ale i environmentálnej stránke.

OBRAZOM: Reťazová reakcia

https://sita.sk/fotogaleria/retazova-reakcia/?id=

Reťazová reakcia
Celkový víťaz súťaže Reťazová reakcia "Gavaci" z Levíc Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.

Reťazová reakcia
Druhý najlepší súťažný tím "Veľmi veľké demolačné kladivo" z Pezinka Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.
Reťazová reakcia
Edita Hippová, konateľka BASF Slovensko Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.
Reťazová reakcia
Ing. Igor Lacík, DrSc, riaditeľ Ústavu polymérov SAV Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.
Reťazová reakcia
Reťazová reakcia v pohybe Foto: BASF Slovensko spol. s r. o.

Najlepšia Reťazová reakcia pochádza z Levíc

Tímy súťažili v dvoch kategóriách – cena odbornej poroty a cena širokej verejnosti v on-line hlasovaní na web stránke Chemgeneration.com.

Na základe hodnotenia odbornej poroty získal stroj od tímu „Gavaci“ z levického Gymnázia A. Vrábla pod vedením pani učiteľky Vieroslavy Potočárovej najviac bodov a v súťaži získal prvé miesto. Tím “Veľmi veľké demolačné kladivo”, pod vedením pani učiteľky Emílie Korčekovej z pezinského gymnázia, sa umiestnil na druhom mieste a žiaci Cirkevnej strednej školy sv. Cyrila a Metoda z Humenného s tímom “CRAZY SCIENCE“ na čele s pani učiteľkou Ivanou Bučekovou sa umiestnili na treťom mieste.

Účasť žiakov v súťaži Reťazová reakcia bola výbornou príležitosťou spojiť teóriu s praxou a navyše aj so zábavou. Bola to vlastne pár týždňová hra. Vedieť sa hrať je vlastnosť, ktorú by sme si mali uchovať v každom veku. To, že nám víťazstvo prinieslo hodnotné ceny a pre školu finančnú sumu na nákup edukačných pomôcok, je len bonusom,” povedala Vieroslava Potočárová, učiteľka chémie na Gymnáziu A. Vrábla v Leviciach a vedúca víťazného tímu “Gavaci”.

Výsledky on-line hlasovania verejnosti a všetky reťazové reakcie je možné vidieť na webovej stránke Chemgeneration.com. Počas 14 dní verejného hlasovania bolo zaznamenaných celkovo 14 636 hlasov, z toho 3 631 získal tím “Gavaci“, len o 28 menej hlasov získal “Dangerous team“ z kežmarského gymnázia a na treťom mieste sa umiestnil tím “Gympel Vranov“ s 1 389 hlasmi.

Víťazný tím nezískal len ceny pre seba (tablety a MP4 prehrávače), ale nezanedbateľnou čiastkou pomohol taktiež svojej škole, ktorá získala účelovo viazanú finančnú odmenu 2 000,- eur.

Videogaléria súťažných strojov založených na reťazových reakciách:

http://www.chemgeneration.com/sk/chainreaction/videogaléria-a-víťazi.html

Viac informácií o súťaži:

http://www.chemgeneration.com/sk/chainreaction/

Fotografie a videá pokusov:

http://chemgeneration.com/sk/chainreaction/fyzikalne-a-chemicke-pokusy.html

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie BASF Badische Anilin- & Soda-Fabrik