Biela kampaň KDH bude alternatívou k socialistickej červenej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
KDH
Predseda KDH Ján Figeľ počas odhaľovania prvého bilbordu KDH v predvolebnej kampani. Bratislava, 19. január 2012 Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Cestu z krízy, ktorá sa začína prácou, bude ponúkať vo svojej volebnej kampani KDH.

Biely tím kresťanských demokratov dnes odštartoval svoju volebnú kampaň, predseda strany Ján Figeľ s bielou bundou, čiapkou a šálom symbolicky odhalil stranícky bilbord so sloganom „Silnejšie Slovensko – začína to prácou“ pri ich straníckej centrále v Bratislave.

Každá vážna ľudská cesta alebo dielo sa začína poctivou čestnou prácou,“ konštatoval predseda KDH Figeľ. Podľa jeho slov je dôležité, aby sa na Slovensku viac darilo zamestnanosti a ekonomickému rozvoju.

KDH ponúka alternatívu zodpovednej cesty slobodných ľudí,“ vyhlásil predseda KDH s tým, že napríklad v Nemecku je rozvíjanie takejto cesty úspešné.

Ponúkame túto cestu ako lepšiu alternatívu oproti socialistickému smerovaniu, ktoré vedie k zadlžovaniu, ba bankrotom,“ tvrdí Figeľ a poukazuje na Grécko.

Biela v kampani KDH bude alternatívou tomu, čo reprezentuje socialistická červená, ale aj symbolom ďalšej očisty verejného života, transparentnosti a obnovy dôvery v inštitúcie a politiku.

Modli sa a pracuj

Stavať chcú aj na mladých, takí aktivisti sa do kampane aktívne zapoja. Figeľ pripomenul aj heslo „Ora et labora,“ ktoré podľa neho znamená, že osvedčeným prístupom je stavať na viere a tradíciách a zároveň poctivo pracovať.

KDH
Foto: SITA/Marián Peiger

Volebný program KDH sa opiera o ekonomickú časť, ktorá má tri piliere: podporu zamestnanosti, ozdravenie verejných financií a podpora živnostníkov, malých a rodinných firiem.

Ak sa nedarí slušným, ak sa v štáte rozkráda alebo stráca veľký objem financií, tak sa nemôže dariť ani ekonomickej prosperite,“ vyhlásil Figeľ na margo snahy o ozdravenie verejných peňazí.

Figeľ chce pre spomínaný vývoj využiť svoje jeden a polročné pôsobenie v najväčšom hospodárskom rezorte za posledných 20 rokov, ktorým je ministerstvo dopravy, telekomunikácií a pôšt, posilnené o výstavbu, regionálny rozvoj a cestovný ruch.

Ako príklad podľa neho slúžia kroky, ktoré viedli k zastaveniu zadlžovania železničných spoločností a udržanie práce pri výstavbe diaľnic, v cestovnom ruchu a pri revitalizácii železníc. “Aj ovocný strom, ak má priniesť vyššiu úrodu, tak je obstrihávaný,“ prirovnal predseda hnutia optimalizáciu železníc, ktorá podľa jeho slov zachránila prácu 30 tisíc ľuďom, spoločnosti teraz majú perspektívu.

Boj s korupciou podľa Figeľa zostáva východiskom pre viac práce na Slovensku. Je to podľa neho kombinácia poctivej práce prokurátorov, vyšetrovateľov, policajtov s tým, čo znamená takýto prístup u zamestnancov, podnikateľov a všetkých ľudí. „Som presvedčený, že ak Slovensko zvládne viac očisty verejného života, tak bude nielen viac práce, ale aj perspektívy,“ dodal.

Za najdôležitejšie opatrenie v daňovej oblasti považuje zefektívnenie a posilnenie výberu daní transparentnejším spôsobom. V miere výberu daní patríme s Gréckom podľa Figeľa na chvost EÚ, podľa odhadov európskych inštitúcií zostáva vyše jedna miliarda nevybratá na DPH. „Je to obrovský objem, ktorý znamená, že slušní doplácajú na neslušných,“ myslí si Figeľ.

Okrem toho chce KDH kombinovať opatrenia tak, aby podporovali zamestnanosť. Navrhujú napríklad zavedenie dane z luxusu, ktorá by sa dotýkala nadštandardných tovarov a služieb, KDH pripúšťa aj zvýšenie dane z hazardu. Tieto opatrenia nepostihujú najslabších. V kampani nechce KDH klásť dôraz na bilbordy, viac sa zameria na priamu komunikáciu s občanmi, resp. komunikáciu cez sociálne siete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie