BALKOVIČOVÁ: Ponúkam alternatívu, zmenu a posun

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lenka Baklovičová
Lenka Baklovičová

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na primátorku mesta Zvolen?

V komunálnej politike pôsobím štyri roky, istý čas som tiež pracovala na mestskom úrade, takže poznám pomerne detailne život v meste a spôsob, akým sa riešia niektoré otázky. Práve preto som sa rozhodla, že ponúknem občanom určitú alternatívu, zmenu, posun mesta ďalej. Chcem ovplyvniť dianie v meste smerom k ľuďom, aby sa cítili v meste lepšie a aby sa toto mesto stalo pre nich atraktívnym pre ich život.

Ako vnímate smerovanie mesta za posledné štyri roky a kam by ste ho chceli posunúť, ak budete zvolená?

Smerovanie mesta je síce zakotvené v koncepčných strategických dokumentoch schválených v meste, ale mesto sa neposúva nikam. Istým spôsobom mestský rozpočet prejedáme, málo investujeme, málo budujeme a málo sa zamýšľame nad tým, čo by občania viac potrebovali k svojmu životu na to, aby mohli žiť bohatým kultúrnym, športovým, oddychovým, aj pracovným životom. A najmä, aby tu vychovávali deti.

Zvolenčania určite vedia, že námestie bolo niekoľkokrát prebudované, takže môžu mať pocit, že sa tu buduje, i keď vy tvrdíte opak.

Áno, bola zrekonštruovaná centrálna mestská zóna, námestie vyzerá novo, ale chladne a vlastne vôbec nežije. Keď sa prejdete po námestí vo večerných hodinách, cez víkend, tak tam málokedy nájdete človeka, ktorý sa tam chce ísť prejsť, pretože sa mu tam páči. Alebo, že by si tam chcel niekto oddýchnuť a užiť si to. Musíme vniesť život do zrekonštruovanej zóny, aby ľudia prišli, aby sa im tam páčilo. Tak ako napríklad pred rekonštrukciou námestia, kedy tam bola umiestnená ľadová plocha. Ľudia prišli, deti sa korčuľovali, rodičia si nakúpili, prípadne sa pozerali na ne, alebo korčuľovali s nimi a mesto žilo. Bolo cítiť, že dýcha, a že sa ľudia tešia z toho, že to tu máme. Po zrekonštruovaní námestia sa ľadová plocha späť nevrátila, a to je veľká škoda.

Ste poslankyňou mestského zastupiteľstva, s ktorými rozhodnutiami si Vás občan prípadne môže spojiť, a s ktorými ste nesúhlasili?

Uvítala som vždy rozhodnutia, ktoré sa týkali zlepšenia kvality života v meste. Či to boli podané projekty na získanie prostriedkov z európskych fondov, či rozvojové aktivity, ktoré sa týkali školstva, detí a sociálnej oblasti. Ale boli aj také rozhodnutia, ktoré predkladalo vedenie mesta a mestský úrad a mali kontraproduktívny účinok. Spomeniem zrušenie materskej školy, po ktorom vznikla otázka, či nám bude postačovať kapacita ostatných materských škôl na to, aby sa umiestnili deti. Nepáči sa mi ani to, že sa schválilo navýšenie základného imania v akciovej spoločnosti Letisko Sliač, kde malo mesto svoj majetkový podiel. Jeden rok sme schválili navýšenie základného imania s cieľom zabezpečiť zlepšenie cestovného ruchu, propagáciu mesta a na druhý rok už sme schválili bezplatný prevod nášho obchodného podielu naspäť na štát, lebo údajne je to výhodnejšie. Mesto nemá koncepciu. Pôsobí chaoticky, rozhoduje sa v danom čase, ale nerieši veci s dostatočným časovým predstihom, s víziou, s ktorou by sme chceli ísť a čo by sme chceli docieliť.

Čiže chcete zaviesť do systému koncepčnosť a poriadok. Ako si to predstavujete?

Na mestskom úrade i v mojom okolí je množstvo schopných ľudí. Pokiaľ budeme spolupracovať, určite dosiahneme veľmi dobré výsledky. A pokiaľ sa mesto rozhodne, že by malo podporiť nejaký projekt, malo by predpokladať aj to, že sa možno vyskytnú nejaké komplikácie a problémy. No tie treba riešiť a neodbiehať od rozpracovaného projektu hneď pri prvom probléme, ktorý vznikne. To sa tu momentálne deje, a to sa mi nepáči. Nie som typ, ktorý by išiel do projektu bez toho, aby to nemal premyslené, prediskutované, analyzované riziká.

Vyznáte sa v číslach, poznáte organizovanie, čo by ste ešte potrebovali, aby ste svoje predstavy vedeli naplniť?

Potrebujem nadchnúť pracovný tím, aby bol tak isto zapálený pre vec ako ja, a verím, že určite ponúkneme výborné riešenia pre toto mesto.

Ing. Lenka Balkovičová

narodená 3.7.1962 v Brne, Česká republika

základná škola Brno

sovietska stredná škola Havana, Kuba

VŠE Bratislava, Fakulta ekonomiky služieb a cestovného ruchu v Banskej Bystrici

vydatá, manžel Miroslav

2 deti: Miroslav a Martina

Práca:

1983-1991 – REMPO, š.p. Bratislava, odštepný závod Zvolen ako účtovníčka, vedúca oddelenia učtárne zásob

1991-1994 – Mestský úrad Zvolen

1991-1993 – vedúca referátu podnikateľských aktivít ekonomického oddelenia

1993-1994 – vedúca oddelenia Správy majetku a podnikateľských aktivít

1994-2007 – Daňový úrad Zvolen

1994-2003 – kontrolórka

od roku 2003 – riaditeľka DÚ

od r. 2007 – živnostníčka v oblasti ekonomiky

Iné aktivity:

– Od roku 1996 znalec v odbore Ekonómia a manažment, Účtovníctvo a daňovníctvo

– lektorská činnosť v oblasti daní

– vo volebnom období 2006-2010 poslankyňa Mestského zastupiteľstva vo Zvolene,

členka Komisie financií, majetku a podnikania

členka Komisie sociálnych vecí, zdravotníctva a rozvoja bývania

jazykové znalosti: ruský jazyk, španielsky jazyk, nemecký jazyk

záľuby: cestovanie, literatúra, hudba

Má vo vašich plánoch nejaké miesto aj riešenie mestskej zelene?

Mesto Zvolen má veľmi dobrú polohu z hľadiska dopravného, ale aj prírodného. Celé okolie Zvolena je bohaté na lesy, a aj mesto má cez vhodnú údržbu a cez premyslenú koncepciu riešenia zelene možnosť prispôsobiť svoju zeleň okolitému priestoru tak, aby slúžila ľuďom na rekreáciu a oddych.

V akej finančnej kondícii je dnes mesto?

Čo sa týka ekonomiky mesta, dá sa povedať, že mesto nie je mimoriadne zadlžené, je v pomerne dobrej ekonomickej kondícii. Pri zostavovaní rozpočtu vždy dbáme na to, aby nebol schodkový, ale aby bol zostavovaný vyrovnaný rozpočet. Zatiaľ sme vždy skončili hospodárenie s prebytkom.

To je dobrý základ pre rozvoj. Cítiť to trebárs aj pri podpore projektov pre mladých ľudí? Predsa len, Zvolen má aj svojich vysokoškolákov.

To je práve to, čo ma trápi, že mesto má neskutočný potenciál i v tom, že je tu Technická univerzita, je tu množstvo vysokoškolákov a my ich tu necítime. Nie je tu študentské mestečko. Ak my docielime to, že sa tu študenti budú cítiť dobre, tak veľa z nich sa tu môže aj usadiť, nájsť si tu svoje zázemie a aj to je veľký prínos pre mesto. Kto príde študovať do Bratislavy, tak tam zväčša zostane. Čiže takýto potenciál by bol dobrý aj pre Zvolen. Slovensko je krajina, kde každý hľadá útočisko iba v Bratislave, prečo nie aj vo Zvolene? Na tom chcem pracovať.

Čo by ste urobili ako prvé, keby ste boli zvolená do funkcie primátorky?

Ako prvé je potrebné posúdiť stav zmluvných záväzkov mesta, pretože poslanci nemajú 100%-ný prehľad o tom, v akom stave je mesto… A v druhom rade je treba načrtnúť určitú víziu rozvoja mesta na štyri roky, aby sme aj pri zostavovaní rozpočtu a pri pripravovaní projektov pre uchádzanie sa o prostriedky z európskych fondov, vedeli ako postupovať a akým spôsobom posúvať veci dopredu.

Zostane Vám popri napĺňaní toľkých plánov čas aj na záľuby?

Moja veľká záľuba je cestovanie, takže pokiaľ mám voľný čas, snažím sa spoznávať iné krajiny, iných ľudí a musím povedať, že vždy, keď sa vrátim domov, som šťastná, že žijem v Európe. Je nám tu relatívne dobre v porovnaní s iným svetom. Ani Zvolenu nechýba veľa na to, aby dokázal ponúknuť turistom z iných krajín to, čo vyhľadávajú, čiže krásy prírody, služby, ponuku rôznych miestnych špecialít, miestnej kultúry, či folklóru alebo iného. Medzi najviac príťažlivé miesta, ktoré sú vo Zvolene, podľa mňa patrí Pustý hrad, ktorý je po dlhoročnom archeologickom výskume veľmi dobrou turistickou atrakciou celého regiónu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať