PREZIDENT: Vysoké školy by sa mali skvalitniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gašparovič

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – Vysoké školy by mali pracovať na skvalitnení. Nemalo by sa stávať niečo podobné ako na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka, ktorá čelí viacerým škandálom, tvrdí prezident Ivan Gašparovič. Akademický senát tu navrhol odvolanie rektora Miroslava Mečára pre pochybné vydávanie diplomov. Problémom trenčianskej univerzity bolo aj vyberanie peňazí od externých študentov cez neziskovú organizáciu v čase, keď bolo školné zakázané. Peniaze sa však stratili. V orgánoch pochybnej neziskovej organizácie pôsobil istý čas aj rektor Mečár.

Ak sa totiž považuje za náš atraktívny vývozný artikel vzdelanie a to aj v rámci vedecko-výskumnej spolupráce vo svete, „tak toto si nemôžeme dovoliť. Opak je pravdou, mali by sme ozaj sprísniť všetky kritériá fungovania vysokých škôl,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Ivan Gašparovič.

Prezident, ktorý podľa Ústavy SR vymenúva a odvoláva rektorov vysokých škôl, tvrdí, že ak sa preukáže zodpovednosť rektora za problémy na ľubovoľnej z vysokých škôl, odvolá ho. Závažné priestupky treba riešiť radikálne, myslí si. Podozrenia z plagiátorstva a ďalšie problémy určite slovenskému vysokému školstvu nepomáhajú k nadobudnutiu dobrého postavenia. Svedčí o tom aj to, že ani jedna slovenská vysoká škola nie je v svetovom rebríčku 500 najlepších, povedal prezident, pripustil však, že ku kritériám zostavovania týchto rebríčkov má i výhrady. Napríklad kritérium počtu svetových objavov nie je niečo, čo by sa dalo naplniť každý rok.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Gašparovič
Firmy a inštitúcie Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne