AIESEC získal Mládežnícku cenu Karola Veľkého

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NGO Development AIESEC logo
NGO Development AIESEC logo

BRATISLAVA 29. apríla (WBN/PR) – Organizácia AIESEC pôsobí na Slovensku už 40 rokov a je známa tým, že poskytuje mladým ľuďom pole príležitostí v oblasti osobnostného a profesionálneho rozvoja. Umožňuje študentom pracovať v multikultúrnom prostredí a spája top talenty z univerzít s firemným prostredím doma i vo svete. Každoročne sprostredkuje študentom vysokých škôl a čerstvým absolventom možnosť vycestovať na zahraničnú pracovnú stáž, a to manažérsku, technickú, vzdelávaciu alebo rozvojovú. Minulý rok AIESEC odštartoval nový projekt pod názvom „NGO development initiative“.

Cieľom tejto iniciatívy je prispieť k rozvoju neziskových organizácií a projektov na Slovensku vďaka odbornej stáži členov AIESEC z celého sveta. Hlavnou výhodou stážistov je, že okrem akademických znalostí z určitej oblasti (financie, HR, projekty, zákaznícky servis, či marketing, …), majú aj praktické skúsenosti vďaka pôsobeniu v organizácii AIESEC. Študenti pochádzajú zo 107 krajín sveta, vedia komunikovať minimálne dvomi cudzími jazykmi a disponujú kompetenciami ako napr.: kultúrna citlivosť, sociálna zodpovednosť, aktívny prístup k učeniu a získavaniu skúseností, podnikavosť a inovatívnosť. Projekt si okamžite získal priazeň 13 neziskových organizácií a študentov z Dánska, Talianska, Bulharska, Ukrajiny, Brazílie, Číny či Indie. Predovšetkým však zožal obrovský úspech, keď bol vyhlásený za Národný víťazný projekt Mládežníckej ceny Karola Veľkého. Túto cenu každoročne udeľuje Európsky parlament spoločne s Nadáciou medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene. Cieľom Európskej ceny K.V. pre mládež je podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie. Tento rok sa do súťaže za Slovensko prihlásilo celkom 12 projektov. Porota v zložení – poslankyňa EP Edit Bauer, poslankyňa EP Katarína Neveďalová a Ondrej Gallo, výkonný riaditeľ Rady mládeže Slovenska – ocenila predovšetkým inovatívnosť „NGOs development iniciative“ a nový pohľad na možnosti spolupráce. Tento projekt, podľa nich, najviac spĺňa aspekt medzikultúrnosti a zároveň prináša nový rozmer zapájania mladých ľudí z iných krajín, ktorí môžu mať iný, nový pohľad. AIESEC chcel pomocou tohto projektu ukázať mladým ľuďom možnosť sebarealizácie v neziskovom sektore. Neziskové organizácie by si mali uvedomiť záujem mladých o sociálne problémy, a tiež možnosti spolupráce a odbornej pomoci, ktorá sa im ponúka. Stážisti, ktorí prešli prísnym výberovým procesom, prichádzajú na Slovensko na obdobie minimálne 6 týždňov. Účasť na tomto projekte je výhodná pre obe strany. Stážisti prinášajú nové poznatky z cudzej krajiny a novú kultúru, zlepšujú jazykové znalosti zamestnancov, pomáhajú neziskovým organizáciám nadviazať strategické partnerstvá v rámci Slovenska či s domácimi krajinami stážistov, pracujú na rôznych projektoch a pomáhajú v rozvoji špecifickej oblasti (marketing, HR, …). Tým všetkým zvyšujú dopad pôsobnosti neziskových organizácií i AIESEC. Veríme, že víťazný projekt tohtoročného ročníka Mládežníckej ceny Karola Veľkého, vyberú zástupcovia Európskeho parlamentu a Nadácie medzinárodnej ceny K.V. v Aachene aj do užšieho výberu troch najlepších projektov, nominovaných z 27 členských štátov Európskej únie. Víťazi získajú finančný príspevok vo výške od 2000 do 5000 eur. Zástupcovia víťazných národných projektov budú 11. mája 2010 pozvaní do nemeckého Aachenu na slávnostné odovzdávanie cien.

AIESEC Slovensko

Organizátorom NGO development initiative je organizácia AIESEC.

AIESEC je globálna, apolitická, nezisková organizácia riadená študentmi a čerstvými absolventmi inštitúcií vysokoškolského vzdelávania. Jej členovia prejavujú záujem o globálne otázky, vedúce pozície a manažment. AIESEC nediskriminuje na základe rasy, farby pleti, pohlavia, sexuálnej orientácie, presvedčenia, náboženstva, národného, etnického či sociálneho pôvodu.

AIESEC poskytuje svojim členom komplexnú skúsenosť rozvoja pozostávajúcu z vedúcich pozícií, zahraničných stáží a globálneho vzdelávania. Naše medzinárodné pole príležitostí umožňuje mladým ľuďom objaviť a rozvíjať svoj potenciál a tým viesť k pozitívnemu dopadu na spoločnosť. AIESEC bol založený v Štokholme v roku 1948. Zakladajúcimi krajinami boli Švédsko, Nórsko, Fínsko, Belgicko, Holandsko, Dánsko a Francúzsko. Pobočka AIESEC na Slovensku bola založená v roku 1966. AIESEC na Slovensku patrí svojimi výsledkami a kvalitou práce k najlepším krajinám.

V súčasnosti ho tvorí 9 subjektov: národné centrum AIESEC Slovensko a 8 lokálnych výborov na univerzitách v Bratislave, Trnave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade a Košiciach. AIESEC na Slovensku má približne 200 členov – dobrovoľníkov, ktorí svojou prácou aktívne prispievajú k naplneniu našej vízie.

Viac informácií na: www.aiesec.sk, www.vezmem.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Edit Bauer
Firmy a inštitúcie AIESEC