Jurzyca: Koncept oblastných štúdií sa mi páči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
EUBA aula
EUBA aula

BRATISLAVA 21. októbra (WBN/PR) – Pri príležitosti 70. výročia založenia Ekonomickej univerzity v Bratislave sa minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, Eugen Jurzyca stretol s vedením univerzity a predstaviteľmi Centra severoamerických štúdií, pričom ocenil rozvoj oblastných a interkultúrnych štúdií (area studies) na Ekonomickej univerzite.

Cieľom stretnutia bolo zhodnotiť rozvoj konceptu na príklade Centra severoamerických štúdií. Centrum bolo založené v júni 2008 pod patronátom akademického garanta Martina Bútoru, bývalého veľvyslanca SR v USA a výkonného riaditeľa Michala Kovácsa. Akademická ponuka obsahovala spočiatku jeden interdisciplinárny predmet a niekoľko diskusných fór. Dnes má Centrum na akademický rok 2010/11 pripravených už 12 predmetov.

Študenti majú možnosť študovať v anglickom jazyku predmety najmä ekonomického, politologického a sociologického zamerania orientujúce sa na USA a Kanadu. Pod vedením renomovaných slovenských a zahraničných pedagógov si budujú špecializáciu paralelne so svojím hlavným študijným programom. „Usilujeme sa o rozvoj kontextového zmýšľania našich študentov orientovaného na širšiu bázu poznatkov o severoamerickom regióne“ vysvetlil Bútora.

Minister Jurzyca v diskusii vyzdvihol, že problémom takéhoto typu vzdelávania nie sú sylaby, no dostupnosť literatúry a najmä samotní ľudia – pedagógovia, ktorí tvoria dušu takéhoto projektu. Ocenil v tomto ohľade pozitívne hodnotenie študentov na adresu lektorov a výrazne zvýšenej miery interaktivity pedagogického procesu.

Centrum univerzite zároveň pomáha reálne implementovať systém prepájania univerzity s praxou, zdôraznila prorektorka pre zahraničné vzťahy, Jana Lenghardtová. Študenti tak majú možnosť študovať predmety vedené nie len žurnalistami, diplomatmi, ľuďmi z tretieho sektora ale aj manažmentom viacerých firiem združených v Americkej obchodnej komore v SR. Komora zastrešuje v rámci akademickej ponuky Centra dva kurzy.

Záujem o štúdium oblastných štúdií je na Ekonomickej univerzite ako aj medzi externistami z ostatných univerzít zatiaľ veľký. Tento semester mohlo Centrum severoamerických štúdií prijať len polovicu záujemcov o štúdium, nakoľko sa usiluje nepresiahnuť hranicu 20 študentov na jeden kurz, dodal Kovács.

Minister tiež pozitívne hodnotil spoluprácu univerzity s viacerými inštitúciami, ktoré sa podieľajú raste Centra. Stretnutia sa zúčastnili najdôležitejší stakeholderi a partneri – študenti, predstavitelia mimovládnej organizácie Euroatlantické centrum, ktorá sa podieľa na samotnej administrácii Centra, ďalej tiež reprezentanti veľvyslanectva USA a Kanady, Americkej obchodnej komory v SR a Fulbrightovej komisie.

Informácie poskytlo Euroatlantické centrum.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen Jurzyca
Firmy a inštitúcie Ekonomická univerzita v Bratislave