Peugeot to s elektromobilmi myslí vážne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peugeot BB1
Elektromobil od Peugeotu. Foto: Ondrej Rabatin

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Peugeot BB1 je elektromobil s dĺžkou iba 2,5 metra. Napriek tomu dokáže odviezť až štyroch pasažierov. Tí vpredu totiž sedia v podobnej polohe ako na skútri a v interiér tak zaberajú menej miesta. Samotný Peugeot totiž o aute hovorí ako o niečom medzi skútrom a autom.

Aj netradičný dizajn auta je prispôsobený sedeniu. Keď si predstavíte, že vodič sedí za volantom v podstate v miernom predklone, pochopíte aj zvláštne tvarovanie prednej časti. Už keď sme pri volante, Peugeot BB1 ho nemá. Má riadidlá, podobné ako na skútri. Plyn a brzda sú tak isto na riadidlách, veľmi podobne, ako to má skúter.

Aj keď je Peugeot BB1 údajne iba jediný pojazdný prototyp tohto auta na svete, mali sme možnosť na chvíľu sa na ňom previesť. Auto by malo dosahovať maximálnu rýchlosť 90 km/h. Automobilka však bola opatrná a novinárom dala do rúk auto, ktoré nešlo zrejme ani 40 km/h. Peugeot BB1 je poháňaný dvojicou elektromotorov umiestnených v zadných kolesách. Jazda je teda úplne bezhlučná. Je to komfortné, no pre okoloidúcich chodcov nebezpečné, o čom sme sa mohli osobne presvedčiť aj počas testovacej jazdy. Inak sa ale Peugeot BB1 ovláda úplne jednoducho. Na takúto koncepciu dopravných prostriedkov si však bude treba zvyknúť. Skrátka, chce to čas.

Peugeot iOn
Foto: Peugeot

Preto ani Peugeot zatiaľ neuvádza model BB1 do sériovej výroby. „Prvou lastovičkou“ bude model iOn. Tento malý päťdverový elektromobil, ktorého koncepcia je veľmi podobná tým dnešným vozidlám, vznikol v spolupráci s japonskou automobilkou Mitsubishi. Do sériovej výroby by mal byť uvedený už v roku 2011.

Peugeot iOn na dĺžke 3,45 metra ponúka miesto štyrom pasažierom a 170-tim litrom batožiny. Dokáže vyvinúť rýchlosť 130 km/h a na jedno nabitie prejsť 130 km. Batéria sa plne nabije za 6 hodín, na 80% kapacity jej postačí aj pol hodiny. Peugeot tvrdí, že okrem nákladov na kúpu a údržbu vás po dobu troch rokov bude stáť každých 100 km na Peugeote iOn iba dve eurá.

Ondrej Rabatin / Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PSA Peugeot Citroën