Neexistujúce autá bude možné odhlásiť z evidencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pneumatika
auto

BRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) – Do konca budúceho roka budú mať majitelia starých, už neexistujúcich áut, možnosť na základe čestného vyhlásenia vyradiť ich z evidencie.

„Orgán policajného zboru vyradí staré vozidlo z evidencie, ak vlastník vozidla alebo držiteľ vozidla najneskôr do 31. decembra 2012 predloží čestné vyhlásenie o tom, že takéto vozidlo fyzicky neexistuje a v čestnom vyhlásení uvedie spôsob zániku vozidla,“ píše sa v pozmeňujúcom návrhu, ktorý sa stal súčasťou schválenej novely cestného zákona. Ten by mal byť účinný od septembra, no ešte je na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, či ho podpíše.

„Dnes je situácia taká, že ľudia, ktorí nemajú autá, ale iba doklady od nich, musia platiť poistné a iba na základe potvrdenia z nejakého šrotoviska alebo úradu životného prostredia im ho polícia odhlási,“ priblížil stav autor pozmeňujúceho návrhu, poslanec za SaS Jaroslav Suja.

Ako podotkol, keďže auto z nejakého dôvodu fyzicky už neexistuje, nie je ho pri súčasnom právnom stave možné oficiálne odhlásiť. Podľa neho teda ide o akýsi generálny pardon, ktorého cieľom je vyčistiť evidenciu vozidiel a urobiť v nej poriadok.

KDH nesúhlasí

Kresťanskému demokratovi Petrovi Muránskemu sa schválená zmena nepáči a je presvedčený, že sa ňou v oblasti hospodárstva pri spracovaní autovrakov vraciame niekoľko rokov dozadu. Keďže pri odhlasovaní nebude potrebné predložiť potvrdenie o spracovaní na autorizovanom mieste, obáva sa, že výsledkom bude Slovensko zahádzané vrakmi áut. Podľa neho si majitelia z áut povyberajú zaujímavé časti a ostatné, vrátane starých olejov skončí len tak hocikde pohodené alebo zakopané.

„Keď raz to auto nemajú, tak ho nemajú a musia platiť za papier,“ trvá na svojom Suja. Ako zdôraznil, aj v súčasnosti sa spracovanie vrakov obchádza a ľudia si kupujú papiere, že auto je kvázi zošrotované, aj keď v skutočnosti skončilo niekde inde alebo nahlásia krádež auta do 3 000 eur a jednoducho ho viac niet. Práve naopak, generálnym pardonom sa podľa neho urobí konečne poriadok v evidencii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať