Pilot F1 Bianchi je v kritickom stave, krváca do mozgu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jules Bianchi
Jules Bianchi narazil z boku do žeriavu, ktorý na tom istom mieste odpratával monopost Adriana Sutila. Foto: Twitter

TOKIO 6. októbra (WEBNOVINY) – Zdravotný stav vážne zraneného pilota formuly 1 Julesa Bianchiho sa v noci na pondelok zhoršil, podľa neoficiálnych správ sa mu spustilo krvácanie do hlavy a dýcha len s pomocou prístrojov. Japonskí lekári i Medzinárodná motoristická federácia (FIA) zatiaľ o liečení jazdca F1 mlčia.

Na prípad je uvalené na žiadosť rodiny informačné embargo. Médiá sa rozchádzajú v tvrdení, či pilot absolvoval alebo neabsolvoval ďalšiu operáciu. Kým francúzski žurnalisti píšu, že Bianchi má za sebou ďalší zákrok, Kevin Eason z britských The Times tvrdí na svojom blogu opak: „Potvrdzujem, že Jules neprekonal druhú operáciu, ale že už nedýcha bez prístrojov, ako tomu bolo skôr.“

Za Bianchim letia rodičia

Francúz bude bojovať o život s podporou svojich rodičov. Philippe a Christine odcestovali do Japonska za synom, ktorý po havárii v nedeľňajších pretekoch a následnej operácii leží na jednotke intenzívnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia v Jokkaiči v prefektúre Mie.

Okrem rodičov budú v nemocnici aj zástupcovia tímov Marussia a Ferrari, v ktorého jazdeckej akadémii pilot vyrastal. V rodine sa už v minulosti museli vyrovnať s úmrtím na motoristickom okruhu, Bianchiho prastrýko Lucien v roku 1969 tragicky zahynul pri testovaní na Le Mans.

Nos llegan imágenes del estado del monoplaza de Bianchi tras el accidente. #F1 pic.twitter.com/vI7AQ3qjnI— TheBestF1 (@TheBestFormula1) Říjen 5, 2014

Mal akvaplaning a dostal sa do hodín

Bianchi v 44. kole nedeľňajšej VC Japonska narazil na okruhu v Suzuke po šmyku v siedmej zákrute Dunlop bokom do žeriavu, ktorý odpratával monopost iného jazdca Adriana Sutila. Ten mal nehodu na tom istom mieste niekoľko minút pred incidentom Bianchiho. Pri havárii utrpel ťažké zranenia hlavy, je v kritickom stave.

„Mal akvaplaning, dostal sa do hodín ako ja. Bola to vlastne rovnaká nehoda, len s rozdielnym výsledkom. Dostal rovnaký šmyk a vyletel z trate na rovnakom mieste. Bohužiaľ, v tej chvíli prichádzal žeriav, ktorý mal odtiahnuť môj monopost. Situácia je kritická, ale Jules je v dobrých rukách,“ povedal Sutil.

La @Marussia_F1Team di @Jules_Bianchi ha colpito lo scudo della ruspa sul lato superiore sinistro #F1 @BlogF1it pic.twitter.com/G9ZyrhX1Xl— Mario Puca (@emmepi27) Říjen 5, 2014

Polícia zaistila monopost Marussie

Dvadsaťpäťročnému Bianchimu predpovedali odborníci skvelú budúcnosť. Tento rok v Monaku skončil na 9. mieste a získal prvé dva body pre tím Marussia.

Vedenie F1 zastavilo veľkú cenu po 44 kolách z celkového počtu 53. Víťazom sa stal Lewis Hamilton a v poradí MS zvýšil náskok pred svojím tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom, ktorý skončil druhý, na desať bodov.

Za nehodou bude mokrá trať v Suzuke, celý čas pršalo a v záver dážď ešte viac hustol. „Každý vedel o tej zákrute. Je jedna z najťažších a dnes to ešte skomplikovali dážď a šero. Tie preteky mali zastaviť oveľa skôr, nás sa však na názor nikto nepýtal,“ doplnil Sutil.

Nehodu už vyšetruje japonská polícia, ktorá aj zaistila monopost Marussie. „Atmosféra nie je veľmi dobrá, všetci sme videli, že to auto je úplne zničené,“ podotkol Hamilton.

Jules Bianchi taken unconscious to hospital after crash at Japanese Grand Prix https://t.co/MOWsVjqi10 (Pic: Getty) pic.twitter.com/NDkfMttENk— The Telegraph (@Telegraph) Říjen 5, 2014

Foto del momento en el que el doctor trabaja para extraer e inmovilizar a @Jules_Bianchi. (Ojo sensibles) #F1 pic.twitter.com/ue32R6tbFm— Fernando Sancho (@KamikazeSancho) Říjen 5, 2014

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jules BianchiLewis Hamilton