Alonso po rokoch odchádza z Ferrari, novou nádejou je Vettel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fernando Alonso
Fernando Alonso Foto: SITA/AP

ABÚ ZABÍ 20. novembra (WEBNOVINY) – Nedeľňajšou Veľkou cenou Abú Zabí sa skončí päť rokov trvajúca spolupráca Fernanda Alonsa s tímom formuly 1 Ferrari. Vedenie talianskej „scuderie“ potvrdilo rozchod s dvojnásobným a vzápätí aj angažovanie štvornásobného majstra sveta Sebastiana Vettela.

Vo Ferrari bude jazdiť aj Räikkönen

Odchod Alonsa od Ferrari avizoval už v októbri bývalý šéf tímu Luca di Montezemolo. Dlhšie sa špekulovalo, že 33-ročného Španiela by mohol v tíme z Maranella nahradiť 27-ročný Nemec Vettel, ktorý končí v Red Bulle. Teraz je isté, že pre Vettela je pripravená zmluva na tri roky.

Jeho tímovým kolegom zostane nekonvenčný Fín Kimi Räikkönen, ktorý v roku 2007 vybojoval pre Ferrari posledný titul majstra sveta medzi jazdcami.

„Splnil sa mi celoživotný sen. Keď som bol dieťa, Michael Schumacher v červenom aute bol môj najväčší hrdina. Je pre mňa neuveriteľnou cťou, že sa mi ponúka príležitosť jazdiť za Ferrari. Ohromne ma motivuje snaha pomôcť tímu dostať sa späť na vrchol,“ neskrýval pohnutie Vettel a s Alonsom vedľa seba pokračoval vo svojom vyznaní: „Myslím si, že to bude mimoriadna jazda. A to nehovorím len o prvých pretekoch, ale aj o zimných testoch. Pocit, keď sa prvý raz posadím za volant, si zapamätám do konca života. Myslím si, že je ten správny čas. V Red Bulle som strávil viac-menej celú svoju doterajšiu kariéru.“

Alonso by mohol ísť do McLarenu

Fernando Alonso s Ferrari vyhral 11 pretekov, 44-krát stál na pódiu, ale tretí titul majstra sveta nepridal. Blízko bol k nemu pred štyrmi rokmi práve v Abú Zabí, keď mal pred pretekmi osembodový náskok pred Webberom a 15-bodový pred Vettelom. Šampionát vtedy vyhral Vettel o štyri body pred Alonsom.

Počas piatich rokov v Maranelle bol v šampionáte trikrát druhý za svojím nástupcom. „Nazbieral sa vo mne pocit, že potrebujem nájsť nový projekt, novú motiváciu. Úprimne, už pred rokom som viedol isté rokovania. Niekedy tento rok v lete či septembri som vedel, že je čas ísť ďalej,“ priznal Alonso.

Vedenie tímu mu nestálo v ceste, aj keď mal ponuku na predĺženie zmluvy do roku 2019. „Mohli povedať nie, ale nespravili to, čo je prejav skutočnej priazne a úcty. Od pondelka je zo mňa verný fanúšik Ferrari,“ uviedol rodák z Ovieda.

O svojej budúcnosti veľa neprezradil. V zákulisí sa hovorí o návrate do McLarenu, ktorému bude od nového ročníka dodávať pohonné jednotky japonská automobilka Honda. „Srdečne mu ďakujeme za nezabudnuteľné dobrodružstvo v scuderii,“ povedal pred víkendovou rozlúčkou šéf Ferrari Marco Mattiacci a k angažovaniu Vettela dodal: „Ferrari sa rozhodlo vložiť svoje nádeje do najmladšieho viacnásobného šampióna v dejinách formuly 1.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fernando AlonsoKimi RäikkönenLuca di MontezemoloMichael SchumacherSebastian Vettel
Firmy a inštitúcie Ferrari