Inštaláciu moderného umenia omylom vyhodili s odpadkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Múzeum
Umelecké duo Goldschmied & Chiari. Foto: twitter.com/Museion

Rím 26. októbra (Webnoviny.sk) – Upratovači v múzeu súčasného umenia v meste Bolzano na severe Talianska omylom zahodili jeden z exponátov, ktorý si pomýlili s odpadkami, uviedlo cez víkend vedenie inštitúcie a zároveň prisľúbilo, že zmienenú inštaláciu rýchlo zreparuje. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Vyhodený exponát nazvaný „Kam pôjdeme dnes večer tancovať?“ („Dove andiamo a ballare questa sera?“) bol prácou milánskeho umeleckého dua Goldschmied & Chiari, ktoré tvoria Sara Goldschmiedová a Eleonora Chiariová. Pozostával z viacerých prázdnych fliaš od vína a konfiet voľne rozhádzaných po zemi.

#new #artproject @MuseionBZ #goldiechiari #Doveandiamoaballarequestasera #disco80 #lafestaèfinita #tuttiassolti pic.twitter.com/9iKxGqAH2H— ME Putz (@MarleneP_) October 22, 2015

Názov táto práca dostala po známom knižnom sprievodcovi talianskymi nočnými klubmi – napísanom v 80. rokoch Giannim De Michelisom, vtedajším talianskym ministrom zahraničných vecí – ktorý symbolizoval akýsi hedonizmus vtedajšej doby.

Pracovníci múzea Museion v Bolzane exponát omylom odpratali v sobotu po slávnostnom večierku, ktorý sa v inštitúcii konal predošlý večer pri príležitosti otvorenia výstavy.

Múzeum v snahe o odľahčenie situácie udalosť na sociálnej sieti Facebook pripodobnilo k viacerým obdobným incidentom z minulosti, pri ktorých došlo k zničeniu diel takých známych umelcov akými boli napríklad Marcel Duchamp či Joseph Beuys.

Riaditeľka inštitúcie Letizia Ragagliová v rozhovore pre tamojší denník Alto Adige uviedla, že ako fľaše tak aj ďalší materiál, ktorý bol v inštalácii použitý sa dajú z odpadkov ešte zachrániť, pričom múzeum ich následne veľmi obozretne zreparuje s použitím fotografii samotnej inštalácie, vďaka čomu tú uvedie do pôvodného stavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať