Konšpirácie majú tendenciu vyplávať na povrch, tvrdí vedec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Človek na mesiaci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. januára (WebNoviny.sk) – Pri každej konšpiračnej teórii skôr či neskôr vypláva pravda na povrch. Tvrdí to britský vedec David Grimes v štúdii publikovanej v magazíne Plos One. Odborník z Univerzity v Oxforde vytvoril matematický vzorec, ktorý dokáže určiť ako dlho by tajné sprisahanie dokázalo zostať v utajení, kým by ho niekto zámerne alebo nevedomky neprezradil. Svoju rovnicu následne aplikoval na štyri najznámejšie konšpiračné teórie.

Ako vedec v štúdii vysvetlil, pri zostavovaní rovnice vychádzal z Poissonovho rozdelenia. Ide o štatistický nástroj, ktorý meria pravdepodobnosť výskytu zriedkavých udalostí za určitý čas. Okrem toho pri tvorbe formuly rátal s tromi faktormi – počtom ľudí zapojených do konšpirácie, množstvom uplynutého času a takzvanou prirodzenou pravdepodobnosťou prezradenia konšpirácie. Hodnotu posledného menovaného faktoru pritom musel sám stanoviť, pričom analyzoval informácie týkajúce sa troch už prezradených manipulácií.

V prvom prípade išlo o program tajného sledovania telefonickej a elektronickej komunikácie americkou bezpečnostnou agentúrou NSA, o ktorej po šiestich rokoch informoval bývalý zamestnanec CIA Edward Snowden. Druhé sprisahanie sa týkalo lekárskeho experimentu na Afroameričanoch v americkom meste Tuskegee. Tajný výskum, počas ktorého lekári 40 rokov sledovali mužov so syfilisom bez toho, aby ich o chorobe informovali a poskytli im liečbu, napokon vyzradil Peter Buxtun. Treťou udalosťou, ktorú Grimes použil, bolo odhalenie neodborného vyšetrovania FBI, ktoré viedlo k uväzneniam a popravám nevinných ľudí. O škandále verejne informoval Frederic Whitehurst.

Grimes po zozbieraní informácií o týchto udalostiach určil, že prirodzená pravdepodobnosť prezradenia konšpirácie je štyri ku miliónu. Hoci sa táto hodnota zdá byť malá, pravdepodobnosť prezradenia sprisahania sa zvyšuje v závislosti od počtu zapojených ľudí a uplynutého času.

Po dosadení konštanty Grimes dokončil rovnicu, ktorú následne aplikoval na štyri známe konšpiračné teórie – názor, že pristátie na Mesiaci bolo zinscenované, že klimatické zmeny sú podvod, že očkovanie spôsobuje autizmus a napokon teóriu, že liek na rakovinu existuje, no farmaceutické firmy ho držia v tajnosti. Výpočty ukázali, že ak by tieto konšpirácie boli skutočné, o pravdivosti väčšiny z nich by sa verejnosť už dávno dozvedela. Napríklad to, že pristátie na Mesiaci v roku 1969 nebolo skutočné, by niekto vyzradil do 3,7 roka. V prípade podvodných tvrdení o klimatických zmenách by pravda vyplávala na povrch v období medzi 3,7 až 26,8 rokmi. To, že očkovanie skutočne spôsobuje autizmus, by sa potvrdilo medzi 3,2 až 34,8 rokmi. Napokon utajovanie lieku na rakovinu by sa vyzradilo do 3,2 roka od začatia tohto domnelého sprisahania.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Edward Snowden