Lekárom sa podarilo oddeliť najmladšie siamské dvojčatá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Siamské dvojčatá
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. februára (WebNoviny.sk) – Švajčiarski chirurgovia oddelili osemdňové siamské dvojčatá, ktoré prišli na svet predčasne v 32. týždni tehotenstva. Ide o vôbec najmladšie dvojčatá, ktoré sa podarilo úspešne oddeliť.

Sestry Lydia a Maya prišli na svet 2. decembra cisárskym rezom spoločne s tretím dievčatkom, ktoré sa narodilo úplne zdravé. Lydia a Maya boli spojené pečeňou, pričom spolu vážili iba 2200 gramov. Jedna z nich však mala príliš veľa krvi a veľmi vysoký krvný tlak, zatiaľ čo druhá mala krvi nedostatok a veľmi nízky tlak. Lekári sa preto rozhodli dievčatká už po ôsmich dňoch po narodení operovať, aby im zachránili život.

Na päťhodinovom zákroku sa podieľal trinásťčlenný tím z Bernskej a Ženevskej univerzitnej nemocnice. Išlo o iba tretie úspešné oddelenie, ku ktorému došlo vo Švajčiarsku v uplynulých 30 rokoch, pričom vedenie Bernskej univerzitnej nemocnice o výsledku operácie informovalo v nedeľu 31. januára. Dievčatká sú aj takmer dva mesiace po zákroku veľmi malé, inak sú však v poriadku.

Informácie pochádzajú z webstránok www.insel.ch a www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN