Rozlúštili záhadu morského živočícha pripomínajúceho ponožku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozlúštili záhadu morského živočícha pripomínajúceho ponožku
Foto: youtube/prtsc

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) – Americko-austrálsky vedecký tím na čele s Gregom Rouseom zo Scripps Institution of Oceanography v Kalifornii objavil štyri nové druhy zvláštneho morského živočícha rodu Xenoturbella, ktorý pripomína ponožku. Ich popis následne po vyše 60 rokoch umožnil odborníkom tieto živočíchy zaradiť medzi najranejšie formy života.

Až doteraz vedci poznali len jediného zástupcu rodu Xenoturbella, ktorým bol druh Xenoturbella bocki. Ten ešte v roku 1949 popísal Einar Westblad. Tento živočích nemá žiadne oči, mozog ani komplexné orgány, iba nervovú sústavu a malý ústny otvor, ktorým prijíma potravu. „Prezývali sme ich fialové ponožky, pretože vyzerajú presne ako ponožka, ktorú si niekto vyzul a hodil na zem. Alebo vyfučaný balón. Doteraz sme však nevedeli, kam ich zaradiť. Vedci ich na základe genetických testov najprv priradili k mäkkýšom. To bol však omyl, keďže sa ukázalo, že v skutočnosti sekvenovali DNA ich potravy,“ uviedol Rouse. Iní odborníci prišli neskôr s hypotézou, že ide o živočíchy, ktoré boli v minulosti vyvinutejšie, ale postupne sa zbavili všetkých komplexnejších znakov.

Túto teóriu však poprel popis štyroch nových hlbokomorských druhov z Tichého oceánu – Xenoturbella monstrosa, X. hollandorum, X. profunda a X. churro, ktorý umožnil vykonať rozsiahlejšie genetické testy. Na ich základe Rouse s kolegami dospeli k záveru, že ide o veľmi primitívnu skupinu organizmov. Pomocou diaľkovo ovládaných ponoriek sa im navyše podarilo tieto živočíchy vôbec po prvý raz nafilmovať. Stále však nezistili, ako sa živia. „Nikdy sme ich nevideli pri kŕmení. Našli sme v ich blízkosti mäkkýše, ktorých DNA sme v nich objavili. Keď sme ich však rozrezali, tak vo vnútri nič nebolo. A ich ústa sú veľmi malé, nemajú žiadne zuby ani žiadnu inú štruktúru, ktorou by mohli roztrhať nejakého mäkkýša. To, ako sa Xenoturbella živí, zostáva veľkou záhadou,“ dodal Rouse, ktorý s kolegami zverejnil popis nových druhov v časopise Nature.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN