Registrácia  |   Prihlásenie Podnikám.skNajky.skDámskaJazda.skByvaniejehra.skCestujsi.sk

WebNoviny

Meniny má: Jarolím

Počasie na dnes:

Zdielať na:

Obrovský ľadovec takmer vyhladil populáciu tučniakov okatých

Autor: SITA, 16. februára 2016 07:59
Obrovská masa ľadu prinútila tučniaky z rodu Pygoscelis kráčať za potravou vyše 60 kilometrov, čím postupne zredukovala ich populáciu.
tučniak Foto: ilustračné, Thinkstock
SANTIAGO 16. februára (WebNoviny.sk) - Približne 150 000 tučniakov okatých zahynulo na Denisonovom myse v Antarktíde po tom, ako im pred vyše piatimi rokmi cestu za potravou zatarasil obrovský ľadovec. Uvádza sa to vo vedeckej štúdii nedávno zverejnenej v magazíne Antarctic Science, z ktorej cituje agentúra AP.

Podľa tejto štúdie uviazol 97 kilometrový plávajúci ľadovec v zálive Commonwealth Bay, čím tučniakom znemožnil od decembra 2010 prístup k ich prirodzeným oblastiam kŕmenia. Obrovská masa ľadu tak prinútila tieto tučniaky z rodu Pygoscelis kráčať za potravou vyše 60 kilometrov, čím postupne zredukovala ich populáciu len na niekoľko tisíc.

Prieskum, z ktorého zmienená štúdia vychádzala, vykonali v rokoch 2013 až 2014 vedci z Výskumného centra klimatických zmien (CCRC) na austrálskej Univerzite v Novom Južnom Walese (UNSW) v spolupráci s vedcami z novozélandského inštitútu West Coast Penguin Trust.

Pridajte sa k nám na Facebooku

Anketa
Učitelia prešli zo štrajkovej pohotovosti do stupňovaného štrajku. Myslíte si, že oprávnene?
Áno, za svoju prácu by mali byť určite lepšie ohodnotení a aj do školstva by malo ísť viac peňazí
Štrajk nepodporujem, za ich prácu a veľa voľných dní si vyššie platy nezaslúžia
Nezaujíma ma to, mám dosť svojich starostí
Ďalšie ankety
Reklamné odkazy