Pozor žralok! Austrália testuje nový varovný systém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žralok
Žralok spôsobil surfistovi vážne zranenia. Foto: ilustračné, Thinkstock

Sydney 20. februára (WebNoviny.sk) – Austrália testuje novú podmorskú ultrazvukovú technológiu, ktorá dokáže „rozpoznať podobu rýb“ a tak zistiť žraloky na pláži Bondi v Sydney. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Skúšku ultrazvukového zariadenia (sonaru) začali v období zvýšených obáv o bezpečnosť, pretože vlani došlo na vzdialenom severe Austrálie k sérii útokov žralokov na ľudí.

Minister priemyslu austrálskeho štátu Nový Južný Wales, Niall Blair, uviedol, že pri testovaní bude použitých osem takýchto zariadení, ktoré budú rozmiestnené popri pobreží. „Toto je predkomerčný test novej technológie na zisťovanie žralokov v Sydney,“ informoval dnes Blair. Zariadenie s názvom Clever Buoy (Inteligentná bója) je spoločným projektom firmy Shark Mitigation Systems (zo štátu Západná Austrália) a spoločností Optus Telecom a Google.

Systém je zakotvený 500 metrov od brehu, pričom sonar (ultrazvukový zameriavač) je pripevnený ku dnu oceánu. Dokáže zistiť blížiacich sa predátorov z 250-300 metrovej vzdialenosti tak, že skúma tvar a pohyb akéhokoľvek morského živočícha dlhšieho než dva metre, a okamžite zalarmuje plavčíkov. Systém sa pokladá za rentabilnejší a ohľaduplnejší voči životnému prostrediu než rozmiestňovanie sietí alebo nastraženie hákov – proti nim totiž namietajú ochrancovia životného prostredia, podľa ktorých tieto metódy ohrozujú aj iné morské živočíchy.

Minister Blair pri spúšťaní projektu dnes novinárom povedal, že má potenciál znížiť riziko hroziace návštevníkom pláží v Novom Južnom Walese. Ak budú výsledky testu uspokojivé, popri pobreží bude severne od Sydney rozmiestnených ďalších desať zariadení. „Sme s technológiou veľmi spokojní, ale ešte ju vyskúšame v skutočných životných situáciách, keď budeme 24 hodín denne v kontakte s chlapcami na veži,“ povedal Craig Anderson, vývojár z firmy Shark Mitigation Systems.Dodal, že úspešnosť tohto systému v zisťovaní žralokov je najmenej 90-percentná.

Systém využíva sonar s vejárovým vlnením, ktorý je pomerne novou sonarovou technológiou, a napojený je naň softvér, ktorý sa veľmi podobá technológii rozpoznávaniu tvárí u ľudí, ale zameraný je na morský život.

Vlani došlo v Austrálii k 18 nevyprovokovaným útokom žralokov na človeka, pričom len v Novom Južnom Walese ich bolo 12 – jeden z nich sa skončil tragicky. Na pláži Bondi hlásili v posledných mesiacoch kvôli žralokom množstvo poplachov, ale útok tam nenastal od roku 2009.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia