Iba päť sliviek denne môže mať skvelé účinky na naše zdravie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iba päť sliviek denne môže mať skvelé účinky na naše zdravie
Kľudne si ich doprajte. Foto: pixabay.com

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Slivky sú známe ako prírodný multivitamín, ale mnohí z nás nemajú vo zvyku ich jesť pravidelne. Avšak sú také zdravé, že keď si prečítate, čo môže spôsobiť päť sliviek denne, zmeníte svoj názor a doprajete si ich.

Jedna slivka obsahuje 84 percent vody, 0,6 percent bielkovín, 10 percent sacharidov a 2,1 gramu vlákniny. Okrem toho majú nízke hladiny tuku a kalórií a vysoký podiel vitamínov A, C a E, vápnika, horčíka a draslíka.

Aký vplyv na organizmus má toto silné ovocie?

Znižujú hladinu cukru v krvi

Slivky sú spojené s nízkym indexom glukózy, čo znamená, že môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a zníženie rizika diabetu typu 2.

Zlepšujú pamäť

Ak budete jesť päť sliviek denne, pomôžete telu zbaviť sa negatívnych účinkov voľných radikálov, ktoré silne ovplyvňujú našu pamäť

Chránia srdce

Jedna čerstvá slivka v priemere obsahuje 113 mg draslíka. Tento minerál pomáha regulovať vysoký krvný tlak, čím sa znižuje riziko mŕtvice. Chráni zdravie srdca a tiež pomáha chrániť pred vznikom rakoviny.

Udržujú tráviaci systém

Sušené slivky sú skvelý spôsob, ako urýchliť trávenie. Aby vám vydržali po celý rok, stačí ich namočiť do čerstvo prevarenej vody, osušiť a zamraziť.

Posilňujú kosti

Výskumníci 12 mesiacov testovali dve skupiny žien po menopauze. Jedna skupina mala jesť 100 g sušených sliviek za deň (asi 10) a druhá jedla 100 g sušených jabĺk. Obe skupiny spotrebovali vápnik a vitamín D. Výsledky ukázali, že skupina, ktorá jedla sušené slivky, mala výrazne vyššiu hustotu kostí chrbtice a predlaktia.

Zlepšujú zdravie očí

Slivky sú pre zdravie očí veľmi dôležité. Fytonutrienty, ktoré sa nachádzajú v slivkách môžu znížiť riziko vzniku makulárnej degenerácie, čo je ochorenie, ktoré postihuje najmä starších ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN