Hororovému zubárovi hrozí desať rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zubár
Foto: ilustračné, Thinkstock

Paríž 8. marca (WebNoviny.sk) – Vo Francúzsku sa dnes začína súdny proces s holandským lekárom Jacobusom Van Nieropom, ktorému už miestne médiá dali prezývku „hororový zubár“. Žalobu naňho podalo najmenej 50 nespokojných pacientov – podľa francúzskych médií však bolo obetí vyše 120. Van Nierop bol svojimi pacientmi obvinený, že mnohým z nich vytrhol namiesto chorých zdravé zuby, po ošetrení zabudol v ich zuboch nástroje, zaniesol im do ústnej dutiny infekciu a v mnohých prípadoch jeho zásah v ústnej dutine viedol k jej zdeformovaniu. Vykonával aj protetickú stomatológiu, na ktorú nemal vzdelanie ani oprávnenie.

V prípade, že súd zubára uzná za vinného, hrozí mu desať rokov väzenia a pokuta 375.000 eur. Prípady sa odohrali v rokoch 2009-13. Veľká časť obetí zubára boli seniori. Van Nierop svoju zubársku prax vykonával v meste Chateau-Chinon na základe náboru lekárov do neobsadených ambulancii. Miestni obyvatelia otvorenie ambulancie uvítali, keďže potom nemuseli za ošetrením cestovať do vzdialenejších miest. Ako sa však ukázalo, ani jeden úrad si neoveril Van Nieropove lekárske kompetencie a atestácie.

S praxou v Chateau-Chinon skončil v júli 2012 pod zámienkou, že má po páde v ambulancii paralyzovanú ruku. V júni 2013 začali jeho činnosť preverovať justičné orgány. V decembri 2013 Van Nieropova družka na polícii nahlásila jeho zmiznutie a polícia vydala na jeho meno medzinárodný zatykač. Van Nierop ušiel do Kanady, kde ho v septembri 2014 zadržali po tom, ako sa pokúsil o samovraždu. Kanada ho vydala do Holandska, kde sa úrady snažil presvedčiť, že je nepríčetný, aby sa vyhol súdnemu stíhaniu vo Francúzsku.

Súdny proces s van Nieropom sa koná v meste Nevers v Burgundsku na východe Francúzska. Vypočúvanie súdom by malo trvať do 18. marca. Verdikt bude vynesený neskôr.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN