Cestovanie na mnoho spôsobov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hory a mesto

BRATISLAVA 16. marca 2016 (WBN/PR) – Cestokluby Kino Svet už roky ponúkajú na festivale Hory a mesto inšpiratívny priestor na zdieľanie osobných skúseností, objavovanie sveta okolo nás, ako aj samých seba počas dobrodružných ciest. Hory strednej Ázie, atmosféra amazónskych a afrických pralesov, divokosť severských krajín kanadského Yukonu či Nórska. Takmer 30 cestovateľov uvedie 19 prezentácií v 10 blokoch. Originálne trasy, prekvapujúce plány aj motivácie. Skúsení cestovatelia aj tí, ktorí len začínajú, zaznamenávajú dynamiku meniaceho sa sveta. Prechádzajú jeho kútmi na koňoch, bicykloch, člne, jachte aj pešo.

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa bude konať od 6. do 10. apríla 2016 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku. Séria cestoklubov sa začína vo štvrtok 7. apríla 2016 o 18.00 hod.

„Pri tvorbe programovej skladby Kino Svet sa dával dôraz na vyváženosť dvoch protipólov festivalu „horskej a mestskej tematiky“. Ďalším fenoménom je poukázať na formu cestovania. Ide o snahu podporiť putovania, pri ktorých sa bezprostredne dotýkame krajiny s čo najšetrnejším dopadom na prostredie. Vďaka cestovateľskej vyzretosti našich hostí budeme mať možnoť zachytiť dynamiku meniaceho sa sveta, krehkosť a vzácnosť tradičných kultúr, ako aj negatívny dopad rozmahajúceho sa turizmu,“ povedala zostavovateľka a dramaturgička programovej sekcie Soňa Oravcová.

Cestokluby Kino svet aj tohto roku ponúknu zážitkové rozprávania skúsených cestovateľov, ktorí sa opakovane vracajú na festival Hory a mesto. Sú nimi napríklad Svetozár Krno, Ivan Bulík, Pavol Barabáš, Mikuláš Sliacky, Vlado Pauco, Richard Vdovjak a ďalší.

Podľa projektovej manažérky festivalu Hory a mesto Natálie Bokníkovej sa dobrodružné cestovanie a najmä rozprávanie a premietanie o ňom stáva na Slovensku čoraz väčším fenoménom, na čo reaguje aj festival. „Cestoklubové premietania sú súčasťou Hory a mesto už od jeho počiatkov a každým rokom zaznamenávame väčší záujem o tieto živé a interaktívne prezentácie. Nejde totiž len o informácie o iných krajinách, ale hlavne o pocity, dojmy a osobné zážitky a stretnutia ľudí, ktorí sa vydajú na cesty mimo svojej vlastnej krajiny. Sme radi, že tento rok záštitu nad cestoklubmi prevezme Nórska ambasáda a pani veľvyslankyňa osobne uvedie otváraciu prednášku cestoklubov, ktorá bude venovaná Nórsku,“ povedala.

Spomínaná úvodná prednáška Letom nad Nórskom bude patriť Tomášovi Grígerovi z Handlovej, ktorý strávil tri letá v Nórsku. „Začalo sa to nevinne, jedným „útekom“ na červenom skútri cez celú Škandináviu, po ktorom som sa začal do Nórska vracať, najskôr ako profesionálny fotograf, neskôr aj ako pilot dronu, “ prezrádza mladý cestovateľ. Ponúkne zábery z bielych nocí s polnočným slnkom, pohľady na malebné dedinky nórskeho severu, aj skalné masívy okolo fjordov. Cestovateľa, ktorý chce spopularizovať minimalistický štýl cestovania a jeho výhody, najviac zaujalo Lofotské súostrovie nad polárnym kruhom.

Martin Šóš – na Slovensku informatik a fyzioterapeut sa na Yukone živil ako wrangler, traper, tesár, lesný robotník či vodič sanitky. Viac ako rok strávil s rodinou trapera a psím záprahom na samote hlboko v kanadskom buši. O svojich zážitkoch napísal aj knihu (Yu)konský zápisník. Pohľad do zákulisia života v divočine kanadského Yukonu ponúkne aj divákom festivalových cestoklubov, tiež vo štvrtok 7. apríla 2016 o 21.00 hod.; jeho prednáška sa volá Yukon – čas nad zlato.

Tibor Somogyi precestoval už 50 krajín po Južnej Amerike, Európe či Ázii. Na festival prichádza s rozprávaním o ceste, ktorá trvala osem mesiacov a viedla z Kolumbie až po ústie rieky Amazon v Atlantickom oceáne. Kolumbia – Peru – Brazília a Amazónsky prales. Z Ánd až po vody Atlantiku – vo štvrtok 7. apríla 2016 o 21.00 hod.

Profesionálny fotograf Robo Kočan, absolvent bratislavskej VŠVU, je držiteľom mnohých cien. Jeho dokumentárna fotografia súvisí aj s cestovaním. Festivalovému publiku predstaví svoje foto-denníky rýchlo sa meniaceho sveta, kam len pred niekoľkými rokmi prišli prví cestovatelia a teraz sa tam rozvíja turistický ruch. Jeho prednáška Za poznaním severného Laosu sa uskutoční v piatok 8. apríla 2016 o 21.00 hod.

„…Dvaja blázni a nápad kúpiť si čln. Tak sa začala táto výprava. To, že sa ani jeden z nás mimo vane nikdy neplavil, nás neodradilo, aby sme splavili európsku veľrieku,“ napísali k svojej ceste a zároveň aj prednáške Pavol Sivý a Kozef Kmeť. Cesta zo Štúrova do Čierneho mora im trvala mesiac a údajne ich na nej prekvapilo viac ako milión vecí. Šťastne došli do cieľa, ale Pavol sa stále nenaučil plávať. Viac o „punkovej ceste“ s názvom 1700 km po Dunaji na nafukovacom člne v sobotu 9. apríla 2016 o 13.30 hod.

Oceňovaný režisér, ktorý nakrúcal v neprístupnej divočine, dravých riekach, na ľadových štítoch i v hlbokých jaskyniach ďaleko od civilizácie Pavol Parabáš, a Miroslav Dušek, dobrodruh a profesionálny vodca kaňoningu, prídu na tohtoročný festival porozprávať o prestupe kaňonom Bras Magasin na ostrove Réunion, ktorý bol historicky prvým prestupom Slovákov; uskutočnil sa v januári 2015. Réunion sa nachádza 670 km východne od Madagaskaru. S prevýšením 1200 m patrí Bras Magasin k desiatke najkrajších, ale zároveň najnáročnejších kaňonov sveta a trúfne si doň maximálne jedna výprava ročne. Prednáška Bras Magasin je na programe v sobotu 9. apríla 2016 o 19.30 hod.

Celú sériu cestoklubov Kino Svet uzavrie v nedeľu 10. apríla 2016 o 19.30 hod. prednáška skúseného cestovateľa Vladimíra Porvazníka Jachtárske Himaláje. Plavba okolo sveta na plachetnici „CIVETTA II“ bolo spojenie dvoch silných faktorov – na jednej strane nesplnená túžba kedysi mladého horolezca pokoriť Himaláje a na strane druhej plavba okolo sveta – dva vrcholy, dve méty. Vladimír Porvazník považoval oboplávanie zeme za splnenie sna z mladosti. Cesta trvala 21 mesiacov, od brehov Stredozemného mora k Gibraltáru okolo sveta a zase domov, opäť k Stredozemnému moru, rovno z Karibiku. Táto cesta sa rozhodne radí medzi významné cestovateľské počiny.

www.horyamesto.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Barabáš