Nevyliečiteľne chorí manželia zomreli päť dní po sebe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fotka
Americkí manželia Dalton a Katie Pragerovci. Foto: facebook.com/dktransplant

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Nevyliečiteľne chorí americkí manželia Dalton a Katie Pragerovci, ktorých pre ich osud prirovnávali k hlavným hrdinom románu Na vine sú hviezdy (2012) o mladých zaľúbencoch trpiacich rakovinou od Johna Greena, zomreli päť dní po sebe.

Zosobášili sa v roku 2011

O úmrtí oboch partnerov trpiacich cystickou fibrózou informovali členovia ich rodiny prostredníctvom sociálnej siete Facebook, kde sa snažili získať podporu na ich liečbu. Dalton svojmu ochoreniu podľahol v sobotu 17. septembra, jeho partnerka vo štvrtok 22. septembra.

Dvadsaťpäťročný Dalton a o rok staršia Katie sa do seba zaľúbili prostredníctvom Facebooku, kde ich zblížilo práve rovnaké ochorenie. Zosobášili sa v roku 2011, ale pre vážnosť choroby a riziko vzájomnej nákazy museli žiť oddelene. V posledných rokoch Katie bývala v štáte Kentucky, zatiaľ čo jej manžel v Missouri, pričom naposledy sa krátko videli v júli pri príležitosti ich piateho výročia.

Dalton a Katie sa o svoje strasti s chorobou často delili na internete

Pri cystickej fibróze sa pľúca upchávajú hlienom, pričom ľudia, ktorí ňou trpia sa dožívajú v priemere 40 rokov. U Daltona a Katie bola v takom pokročilom štádiu, že museli obaja podstúpiť transplantáciu pľúc, ktorá sa však v ani jednom prípade nepodarila. Katie zároveň diagnostikovali rakovinu krvi a neskôr jej zlyhali aj obličky.

Dalton a Katie sa o svoje strasti s chorobou často delili na internete a zároveň sa snažili vyzbierať prostriedky na liečbu. „Moju manželku menia na číslo, štatistiku, značku dolára. Nesmiem ju stratiť. Toto nemôže byť koniec nášho príbehu,“ napísal vlani k jednej z ich online zbierok mladík.

Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a www.stltoday.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN