Narodilo sa dieťa, ktoré má troch biologických rodičov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bábätko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – V Mexiku sa narodilo dieťa s DNA troch ľudí. Dnes už päťmesačný chlapec je prvým dieťaťom na svete, ktoré prišlo na svet vďaka technológii zvanej mitochondriálne darcovstvo. Vďaka nej môžu mať aj rodičia so vzácnymi genetickými poruchami zdravé deti.

V tomto prípade išlo o nemenovaný jordánsky pár, pričom matka je nositeľkou génov pre subakútnu nekrotizujúcu encefalomyelopatiu, známu tiež pod názvom Leighov syndróm. Ide o smrteľné ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém. Gény pre toto ochorenie sa nachádzajú v mitochondriálnej DNA, ktorú deti dostanú vždy od matky. U tejto matky sa ochorenie nijak neprejavuje, spôsobilo jej však štyri potraty a tiež smrť dvoch detí – jedného osemmesačného a druhého šesťročného. Pár sa preto obrátil na Johna Zhanga z New Hope Fertility Center v New Yorku. Ten im navrhol použiť metódu zvanú pronukleárny transfer, ktorá je legálna iba vo Veľkej Británii. Ide o oplodnenie vajíčka matky a tiež vajíčka inej ženy otcovými spermiami. Pred tým, než sa oplodnené vajíčka začnú deliť, z nich vedci odoberú jadrá, pričom to z darovaného vajíčka odstránia a nahradia ho jadrom z matkinho vajíčka. S tým však pár z náboženských dôvodov nesúhlasil.

Zhang sa preto rozhodol pre inú metódu, pri ktorej sa najprv implantuje jadro z neoplodneného vajíčka matky do vajíčka od darkyne, z ktorého predtým jadro odstránili, a až potom dôjde k oplodneniu. Táto metóda však nie je v USA povolená, a tak ju museli vykonať v Mexiku, kde ju žiaden zákon nezakazuje. Zhang s kolegami týmto spôsobom vytvoril päť embryí, z ktorých sa však iba jedno vyvíjalo normálne. To následne implantovali do maternice, pričom matka porodila normálne po deviatich mesiacoch. Jej syn má 99,9 percenta DNA svojich rodičov, zvyšok je mitochondriálna DNA od darkyne. Chlapcove mitochondrie obsahujú menej než jedno percento DNA s mutáciou zodpovednou za Leighov syndróm, pričom väčšinou sa toto ochorenie začne prejavovať, keď je postihnutých približne 18 percent mitochondrií. Chlapca však aj tak musia monitorovať, aby sa uistili, že sa počet postihnutých mitochondrií nezvyšuje. Zhangov tím bude o tomto prípade referovať na októbrovej konferencii American Society for Reproductive Medicine v Salt Lake City.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia