9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu
Vedeli ste o tom? Foto: pixabay.com

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Bolo dokázané, že konzumácia zdravej a nutrične vyváženej stravy spôsobuje vyžarovanie pozitívnej nálady, ale môže to byť ťažké ju udržať, ak ste mali zlý deň a jediné, po čom túžite, je sa ponoriť do pohára s nutelou. Týchto 9 jednoduchých jedál vám s tým pomôže, znovu vás perfektne naladia a okrem toho vám pomôžu aj pri chudnutí.

1. Čokoláda – Myslíte si, že je to nezmysel? Práve naopak. Čokoláda obsahuje veľa antioxidantov, vrátane horčíka, ktorý spôsobuje zníženie krvného tlaku a zvýšenie krvného obehu. Konzumácia niekoľkých kociek minimálne 70% čokolády zníži nielen vaše obavy, ale zmierni aj depresie a únavu. Tak neváhajte a doprajte si horkú čokoládu 2-3 krát týždenne.

2. Káva – Každodenné pitie kávy je preslávené pre zvýšenie dopamínu a serotonínu, čo sú chemické látky v tele, ktoré vám môžu uľahčiť zbaviť sa negatívnych emócií. Takže teraz si môžete vychutnať svoju rannú šálku kávy bez obáv.

3. Losos – Táto ryba má extrémne vysoký obsah bohatých omega 3 mastných kyselín, ktoré sú známe pre boj proti výkyvom nálady a depresiám. Vlašské orechy ich obsahujú tiež a môžu zvýšiť vašu pamäť a dovolia vám koncentrovať sa.

4. Vajcia – Miešané, pošírované alebo omeleta. Vajcia sú fantastický zdroj proteínu, ktorý napomáha obnove a udržaniu svalov po dlhej drine v posilňovni. Vajcia tiež obsahujú vitamín D, ktorý hrá dôležitú úlohu v podpore imunitného systému. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínu D môže pomôcť výrazne odvracať depresívne myšlienky, rovnako ako pomáha pri chudnutí.

5. Bobule – Bobuľové plody sú vhodné najmä na raňajky, napríklad v jogurte. Obsahujú antokyaníny, ktoré znižujú zápaly v tele a tiež aj depresie. Patria sem jahody, maliny, čučoriedky, černice, a mnoho ďalších. Nielenže vám zlepšia náladu, ale sú dobré aj pre vašu pokožku a tiež pomáhajú bojovať proti starnutiu.

9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu
Foto: pixabay.com

6. Vlašské orechy – Orechy, najmä vlašské orechy, sú bohaté na kalórie a tuky, ale majú zásadný význam pre zdravú vyváženú stravu. Obsahujú zlúčeninu známu ako melatonín, ktorý indukuje nielen spánok, ale znižuje srdcové ochorenia, zabraňuje diabetu a rieši problém stresového hormónu. Ak chcete žiariacu pleť a lesklé vlasy, vlašské orechy tiež prispievajú k týmto faktorom.

7. Avokádo – Náladu nám zlepšuje v tomto prípade hormón serotonín. Pomáha mozgu riadiť mnoho funkcií. Avokádo bojuje proti únave a výrazne zvyšuje hladiny hormónov. Nielenže má úžasné prínosy pre zdravie, ale vegetariánom sa tak naplnia zdravé tuky, ktoré môžu pomôcť rozžiariť ich pleť a pomôcť pri trávení.

8. Banány – Banány sú známe pre ich vysoký obsah draslíka, ktorý znižuje srdcovú frekvenciu a chráni pred mŕtvicou a artritídou. Banány sú tiež výborným zdrojom vitamínu B, ktorý bol spojený s klesajúcou depresiou.

9. Cestoviny – Sacharidy sú známe pre zdvíhanie nálady, rovnako ako vašej energetickej hladiny. S malým obsahom tuku, cestoviny sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov. Malá časť celozrnných cestovín s vyváženou stravou zvýši endorfíny a uvoľní vitamín B do tela.

9 jedál, ktoré vám zdvihnú náladu
Foto: pixabay.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN