Vedci objavili novú schopnosť psov, o ktorej mnohí netušia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pes, labrador, zviera
Foto: Thinkstock

Psy sú sociálne citlivé zvieratá, ktoré kladú aktívny odpor nepriateľom svojho majiteľa. Odhalila to nová štúdia japonských vedcov, ktorú zverejnil magazín Times.

Oddanosť psov je na takej vysokej úrovni, že psy zaraďuje medzi živočíšne druhy, ktoré majú city a sú schopné sociálnej spolupráce, tvrdia vedci. Hoci nové poznatky majiteľov psov pravdepodobne neprekvapia, vedúci výskumu Kazuo Fudžita z univerzity v japonskom Kjóte uviedol, že ide o prvý vedecký dôkaz tohto tvrdenia.

Profesor na základe experimentu zistil, že psy odmietajú potravu od osôb, ktoré sa nezachovali dobre k ich majiteľom.

Výskumníci rozdelili 54 psov a ich majiteľov do troch skupín. Majitelia psov predstierali, že sa im nedarí otvoriť misku s potravou. Vedľa majiteľov stáli ďalší dvaja ľudia, ktorých úloha sa v každej skupine líšila. V prvej skupine osoba majiteľovi odmietla pomôcť otvoriť misku, v druhej skupine zasa ochotne pomohla a v tretej neprišlo k žiadnej interakcii – majiteľ o pomoc nežiadal a prítomný dobrovoľník mu nepomohol. Druhý dobrovoľník v každej skupine sa vždy len nečinne prizeral.

Psom následne ponúkli jedlo od oboch prítomných osôb, ktoré sledovali majiteľa pri boji s miskou. Psy si pritom vyberali misku od človeka, ktorý buď pomohol, alebo sa zachoval neutrálne. Osobu, ktorá pomoc odmietla, vo väčšine prípadov ignorovali.

„Po prvý raz sme zistili, že psy sociálne a emocionálne hodnotia ľudí bez ohľadu na vlastné záujmy,“ uviedol profesor Fudžita. Vedec je presvedčený, že psy konajú aj z iných ako čisto sebeckých motívov. Rozhodujúcim faktorom je pritom práve správanie ostatných ľudí k ich majiteľom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať