Zaujímavý experiment zistil, ako vplýva oblečenie na ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Experiment, autobus
Foto: Youtube

Reportér švédskeho televízneho štúdia STHLM Panda sa nedávno stal svedkom toho, ako vodič autobusu v Štokholme odmietol zviesť chudobného človeka, ktorý nemohol zaplatiť za lístok.

Začal si teda klásť otázku, či má oblečenie skutočne takú moc, že dokáže ovplyvniť správanie a láskavosť ľudí. Následne v spolupráci s televíziou, ktorá sa zameriava na sociálne experimenty a krátke videá, pomocou skrytej kamery zinscenoval podobnú situáciu. Vodičov vždy v inom oblečení žiadal o bezplatnú jazdu autobusom.

Muž si na seba najprv obliekol slušný oblek, sebavedomo nastúpil do autobusu a vodičovi povedal, že si doma zabudol peňaženku. Na otázku, či sa môže zviesť, mu takmer každý zo štokholmských vodičov odpovedal kladne. Neskôr sa prezliekol do obnoseného oblečenia, do rúk si vzal niekoľko igelitových tašiek a pokus zopakoval. Vodiči mu bezplatnú jazdu bez výnimky odmietli, a to aj vtedy, keď vonku začalo pršať a muž sa nemal kam ukryť.

Skúšal som cestovať bez lístka oblečený ako boháč aj ako chudobný. Išlo o rovnaké autobusové trasy a zastávky,“ uviedol reportér, ktorý poukázal na predsudky a paradox ľudského konania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať