Tatranské vysokohorské chaty ponúkajú nezabudnuteľné výhľady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fotografia

Ak máte dostatok skúseností s pohybom po zľadovatenom teréne a potrebnú zimnú výstroj, ktorá zahŕňa turistické mačky a palice, môžete si užiť Tatry v zime aj inak ako len na lyžiach. My sme za vás vyskúšali výstup na dve vyššie položené chaty a to Zbojnícku a Téryho.

Zbojnícka chata

Zbojnícka chata leží na konci Veľkej studenej doliny ukrytá za takzvaným Zbojníckym chrbtom. Svoj názov získala vďaka pytliackej minulosti, ktorá sa spája s celou dolinou. Chatu postavil uhorský lesný erár ešte v roku 1907 ako poľovnícku chatku, pričom do dnešných čias prešla viacerými prístavbami a prestavbami. Po požiari v roku 1999 bola pôvodná chata zničená a opäť obnovená.

Dnes „Zbojníčka” ponúka aj možnosť ubytovania pre 16 ľudí, pričom pohľad na východ alebo západ slnka v nadmorskej výške 1960 metrov nad morom patrí určite k nevšedným zážitkom. Samotná dolina je dlhá až sedem kilometrov a turistom núka pohľad na najväčší počet plies zo všetkých tatranských dolín (26).

„Zbojníčka“ je prístupná po modrej značke zo Starolesnianskej poľany, kam sa dá dostať z Hrebienka. Výstup z poľany trvá približne dve a pol hodiny, avšak v prípade, že sa rozhodnete práve pre zimný výstup, jeho trvanie ovplyvňujú aj podmienky chodníka.

Fotografia
Výhľad z okna Téryho chaty

Téryho chata

Susedná Malá studená dolina je o niečo kratšia, má len 4,5 km, avšak výstup na Téryho chatu je o čosi strmší a kondične náročnejší. Od Veľkej studenej doliny ju zo západu oddeľuje Prostredný hrebeň. Z východnej strany je ohraničená Lomnickým sedlom. Dolinu pretína Malý Studený potok.

Téryho chata je druhá najvyššie položená chata vo Vysokých Tatrách s nadmorskou výškou 2015 metrov nad úrovňou mora. Nachádza sa na konci doliny pri Piatich Spišských plesách, v jej najatraktívnejšej časti. Chata bola vybudovaná v roku 1899 a posledne rekonštruovaná v roku 2009.

Fotografia
Malá studená dolina v prudkom stúpaní

Meno nesie po známom banskoštiavnickom lekárovi Edmundovi Térym, ktorý patril medzi popularizátorov tatranskej turistiky a prvolezcom na spomínaný Prostredný hrot a Pyšný štít. „Térynka”, rovnako ako „Zbojníčka” ponúka turistom nocľah. Ubytovacia kapacita je 24 osôb. Chata je celoročne prístupná z Hrebienka, najprv po červenej značke k Zamkovského chate a odtiaľ ďalej po zelenej.

Záver výstupu končí poriadne strmým úsekom, ktorý je vo vysokom snehu o to zložitejší. Psychike turistu neprospieva ani fakt, že chatu týčiacu sa ako hrad na brale je vidieť už z diaľky. Návrat srtminou potom mnoho turistov absolvuje šmykom na zadku.

Ak ešte nemáte plány na víkend a nenapadlo práve dvadsať centimetrov snehu alebo Slovensko nenavštívili arktické mrazy, neváhajte a spravte si výlet na jednu z chát. Odmenou vám bude okrem krásnej scenérie aj dobrý pocit zo športového výkonu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN