Muž musí zaplatiť 71 000 eur žene, ktorú nakazil vírusom HIV

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
HIV, AIDS, krv
Foto: Thinkstock

MNÍCHOV 8. februára (WebNoviny.sk) – Mníchovský súd dnes rozhodol, že muž, ktorý nakazil svoju bývalú partnerku vírusom imunitnej nedostatočnosti (HIV), jej musí zaplatiť odškodnenie 71 000 eur.

Žena sa s mužom zoznámila v roku 2012 a žiadala ho, aby si dal urobiť test na HIV, kým budú mať spolu pohlavný styk, pretože jeho predchádzajúca partnerka zomrela na AIDS. Muž absolvoval všeobecnú lekársku prehliadku, ktorá však nezahŕňala test na HIV. A žene povedal, že je zdravý. Niekoľko mesiacov nato, ako spolu mali prvýkrát sex, testy potvrdili, že žena je HIV pozitívna.

Žena, ktorá má v súčasnosti 60 rokov, pôvodne požadovala odškodnenie vo výške 160 000 eur. Vyšší regionálny súd v Mníchove dnes túto sumu znížil po tom, ako riešil ženinu žalobu v rámci odvolacieho konania. Konštatoval, že muž musí žene zaplatiť súdne trovy rovnako ako prípadné ďalšie náklady, ktoré jej môžu vzniknúť v dôsledky choroby v budúcnosti.

Na konci roka 2015 žilo v Nemecku 84 700 HIV pozitívnych ľudí, vyplýva z najnovšieho odhadu Inštitútu Roberta Kocha. HIV pozitívny človek je nakazený vírusom nedostatku ľudskej imunity, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS. Celé roky, počas ktorých môže infikovať ďalšie osoby, však nemusí mať žiadne zdravotné problémy. U väčšiny nakazených dôjde k rozvoju príznakov AIDS v priemere asi desať rokov po nakazení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia