Obrazom: Víťazom World Press Photo 2017 je snímka vraha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
World Press Photo 2017
Víťaz súťaže World Press Photo 2017 Burhan Ozbilici pred svojou snímkou. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 13. februára (WebNoviny.sk) – Za víťaza 60. ročníka World Press Photo vyhlásili v pondelok snímku zobrazujúcu tureckého policajta s pištoľou v ruke, ako stojí nad telom ruského veľvyslanca, ktorého práve smrteľne postrelil. Jej autorom je fotoreportér tlačovej agentúry AP Burhan Özbilici.

Vybrali ju spomedzi 80 408 fotografií

Vybrali ju z 80.408 spravodajských fotografií, ktoré do prestížnej súťaže poslalo 5034 fotoreportérov zo 125 krajín. Porota udelila ceny v ôsmich kategóriách 45 fotoreportérom z 25 krajín. Özbiliciho víťazná fotografia bola súčasťou série, ktorú nazval Vražda v Turecku. Séria súčasne zvíťazila v kategórii spravodajských príbehov Spot News Stories.

Predseda poroty Stuart Franklin označil snímku za „neuveriteľne výstižnú spravodajskú fotografiu“. Podľa výkonnej šéfredaktorky AP Sally Buzbeeovej je táto snímka „výsledkom zručnosti a skúseností, rozvahy pod extrémnym nátlakom, oddanosti práci a citu pre úlohu, ktorými sa vyznačujú novinári AP na celom svete. „Sme nesmierne pyšní na jeho úspech.“

Özbilici urobil iba to, čo sa naučil

Özbilici stlačil spúšť tesne predtým a potom, ako policajt Mevlüt Mert Altintaš vytiahol zbraň a na fotografickej vernisáži v Ankare 19. decembra zastrelil veľvyslanca Andreja Karlova. Víťazná snímka zobrazuje páchateľa vraždy v obleku a s kravatou, so zbraňou v pravej ruke smerujúcou k zemi a so zdvihnutou ľavou rukou s ukazovákom smerujúcim hore. Tesne za ním leží na zemi telo veľvyslanca.

Skúsený fotoreportér AP Burhan Özbilici povedal, že urobil iba to, čo sa naučil počas svojej 30-ročnej profesionálnej kariéry: „Okamžite som sa rozhodol robiť si svoju prácu.“

Víťazné fotografie pripomínajú hlavné spravodajské udalosti minulého roka – konflikty v Sýrii a Iraku, migračnú krízu, smrť dlhoročného kubánskeho vodcu Fidela Castra a olympijské hry v Riu de Janeiro. Medzi víťaznými sú aj snímky zachycujúce zničujúci vplyv ľudstva na prírodu – vrátane fotografie nosorožca uloveného pytliakmi s odrezaným rohom – či snímky korytnačky zachytenej, ako sa snaží plávať v zelenej rybárskej sieti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia