9 najčudnejších chorôb sveta, počuli ste o nich?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilúzia smrti
Bizarným ochorením je aj ilúzia smrti, kedy si postihnutý myslí, že už nežije. Foto: www.higherperspectives.com

Choroby tu boli od nepamäti a vyvíjali sa spolu s ľudstvom. Existuje ich veľké množstvo a veľa neduhov aj poznáme, či nimi dokonca trpíme. No počuli ste už o takýchto čudesných ochoreniach?

Syndróm cudzej ruky (AHS)

Je to vzácna neurologická porucha, ktorá spôsobuje, že postihnutý nemá kontrolu nad činnosťou svojich rúk. Čiže vykonáva pohyby, ktoré nechce a nedokáže ich zastaviť, a nad ktorými jeho mozog nemá kontrolu. Ruky teda premýšľajú sami za seba. Niekedy sa toto ochorenie vyskytuje po operácii mozgu, prekonaní mŕtvice a podobne. Prakticky sa nedá liečiť.

Syndróm Alenky v ríši divov (Alice in Wonderland syndrome, AIWS)

Táto porucha sa vyskytuje najčastejšie u detí. Malý pacient má zrakové halucinácie, objekty sa javia menšie alebo väčšie, ako v skutočnosti sú. Väčšina detí z tejto poruchy nakoniec vyrastie.

Ilúzia smrti

Tiež veľmi bizarné a zriedkavé ochorenie. Postihnutý sa nazdáva, že zomrel, aj keď vykonáva činnosti ako predtým. Táto ilúzia je tak silná, že niektorí dokonca uveria, že sú nesmrteľní. Liečba tohto podivného stavu vyžaduje lieky a hemodialýzu.

Menkeho choroba

Ide o genetické ochorenie, ktoré spôsobuje závažný nedostatok medi. Prejavuje sa svalovými kŕčmi a zlým svalovým tonusom. Človek trpiaci Menkeho chorobou má tiež modré očné bielka, veľmi krehké vlasy a ochabnuté črty tváre. Postihuje viac mužov ako ženy.

Lymfatická filariáza (elefantiáza)

Spôsobuje ju parazit, ktorý je prenášaný bodavým hmyzom, ako sú komáre. Ide o infekčné tropické ochorenie, ktoré sa objavuje v Strednej a Južnej Amerike, Ázii a Afrike. Larvy istého druhu červov dozrievajú v lymfatických cievach človeka, ktoré postupne upchávajú, a to má za následok vznik opuchov obrovských rozmerov. Preto sa chorobe hovorí aj slonia a lieči sa antibiotikami.

Epidermodysplasia verruciformis

čudné choroby
Foto: www.higherperspectives.com

Veľmi zriedkavé genetické ochorenie. Ľuďom, ktorí ním trpia, vyrastajú na rôznych miestach na tele čudesné výrastky podobné drevu. Žiaľ na túto chorobu neexistuje liek.

Vlkolakov syndróm

Ako už názov napovedá, táto porucha sa prejavuje nekontrolovateľným rastom vlasov a ochlpenia. Niekedy sa objaví iba na určitých častiach tela, inokedy je nadmerné ochlpenie po celom tele.

„Mäsožravá” choroba

Veľmi závažné a nepríjemné ochorenie, pri ktorom dochádza k javu, kedy sa vlastné tkanivo zvnútra rozpadá, odumiera a hnije. Jediný spôsob, ako riešiť túto hroznú chorobu, je chirurgické odstránenie napadnutého tkaniva. Ak sa nelieči, zomiera až 73 percent ľudí.

Syndróm levia tvár

Je zriedkavé ochorenie, ktoré sa vyznačuje premnožením kostného tkaniva na tvári a čeľusti. Táto porucha často postihuje ústa, nos a prínosové dutiny. Ľudia trpiaci syndrómom levej tváre bývajú mnohokrát slepí, lebo kostné tkanivo doslova rozdrví oko vo vnútri lepky.

www.higherperspectives.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať