Maliar povýšil kreslenie na špinavé sklá áut na umenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.dirtycarart.com

Kým väčšina ľudí nešťastne vzdychá, keď sa im na auto lepí špina a prach, Američan Scott Wade si „chrochtá blahom“. Vie totiž, že namiesto nudného umývania štvorkolesového tátoša ho čakajú hodiny inšpiratívnej práce, ktorej výsledky sú hodné pozornosti. Scott, ktorého prezývajú i Da Vinci prachu, si z kreslenia na špinavé sklá áut urobil svoje živobytie.

Bez názvu
Foto: www.dirtycarart.com

„Špinavé autá sú súčasťou našej kultúry. Keď zbadáme špinavé auto, pomyslíme si – ó nie, to je ale hnusné, poďme ho rýchlo umyť. Keď to však môžeme premeniť na krásu, je to výzva pre naše vnemy, ktoré sa musia rozhodnúť, čo je škaredé a čo nie. Okrem toho je špinavé auto akousi pohyblivou galériou umenia,“ myslí si rodák z Texasu, ktorý na špinavé sklá áut kreslil už ako malý chlapec.

Bez názvu
Foto: www.dirtycarart.com

Scottov otec je známy americký karikaturista a svojho syna vždy povzbudzoval k tomu, aby kreslil zábavné tváre. Jedného dňa si kreslil prstom po špinavom skle auta a pritom lízal nanuk. Keď mu v ruke zostala len nanuková palička, rozhodol sa ju použiť namiesto prstov a výsledkom bol nadšený. Rozbehol sa do domu pre zbierku svojich štetcov a vytrvalo skúšal, aké efekty s nimi dokáže vytvoriť. Na základe týchto detských experimentov vytvoril techniky, ktoré využíva dodnes.

V jeho zbierke nájdete Da Vinciho Monu Lisu, Boticelliho Venušu, abstraktné diela i karikatúry. Nedávno vytvoril animovaný príbeh pre videoklip španielskej skupiny Grupo Fantasma a inšpirujú ho aj svetové udalosti. Pri príležitosti blížiacej sa svadby Kate Middletonovej a princa Williama vykúzlil na zadnom skle zababranej Toyoty Yaris portrét šťastnej dvojice pred Buckinghamským palácom.

Bez názvu
Foto: www.dirtycarart.com

Scottovo „špinavé“ umenie nemá dlhú životnosť. Odfotí si svoje dielo a potom nasleduje krutá voda, ktorá ho zmyje do nenávratna. Preto, keď sa ho ľudia pýtajú, ktorá kresba je jeho najobľubenejšia, Scott vždy odpovedá: „Tá nasledujúca.“ Nad pominuteľnosťou svojho umenia síce neplače, no dúfa, že raz sa mu podarí splniť si svoj najväčší sen – vytvoriť kresbu zo špiny na 60-poschodovom mrakodrape.

www.dirtycarart.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia