Nórsko sa môže pochváliť novým centrom divadelného umenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: ASB

Mesto Kristiansand má približne 120-tisíc obyvateľov. Už v minulosti to bol významný medzinárodný prístav a dnes jeho dôležitosť rastie v súvislosti s prílivom spoločností pracujúcich pre nórsky ropný a energetický priemysel. Pulzujúci život mesta sa prejavil aj v štedrých investíciách do výskumu, infraštruktúry a kultúry.

Bez názvu
Foto: ASB

Kilden je reprezentatívny stánok pre všetky formy divadelného umenia v meste. Mestský symfonický orchester získal koncertnú sálu pre 1 200 návštevníkov, mestské divadelné teleso Adgert má k dispozícii o niečo menšie priestory s kapacitou 700 sedadiel. Táto sála je vybavená aj na operné predstavenia. Kilden sa navyše stane aj hosťujúcou scénou pre regionálne alternatívne a experimentálne divadelné súbory. Multifunkčná sála pojme 235 divákov a malá scéna intímneho charakteru má 150 sedadiel.

Kilden je situovaný takmer v centre mesta, ale vzhľadom na charakter krajiny a osídlenia je jeho najbližším susedom more. Neďaleko novostavby je rybí trh, parky, prístavy pre výletné člny. V štvrti sa plánuje ďalšia výstavba bytov, obchodov a promenád. Uprostred tejto kultúrnej a spoločenskej diverzity leží rozsiahly park Odderøya, čo sú mestské zelené pľúca plné zálivov na plávanie, prechádzkových trás a rôznych pamätníkov a umeleckých diel, dokonca si tu obyvatelia chovajú aj vlastné stádo sobov.

Spätosť s prírodou je Nórom vlastná, takže napríklad na člne sa dá prísť aj priamo na operné či divadelné predstavenie.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia