Chutné, zdravé a originálne tekvicové recepty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tekvica, jedlo
dianasdesserts.com

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Tekvicová sezóna je v plnom prúde a vy máte počas tohto pomerne krátkeho obdobia jedinečnú možnosť pripraviť si túto zdravú pochúťku na rozmanité spôsoby. Na inšpiráciu vám ponúkame niekoľko receptov, vďaka ktorým nielen potešíte celú rodinu orignálnym jedlom, ale tiež dostanete do tela úctyhodné množstvo užitočných látok. Tekvica vás zároveň zasýti a v jej prípade nemusíte ani rátať kalórie, keďže ich má veľmi málo.

SLADKÝ TEKVICOVÝ DIP

Nielenže potešíte chuťové poháriky, ktoré túžia po sladkostiach, ale tiež využijete zdravotné benefity ukryté okrem tekvice i v jablkách a škorici. Samozrejme, nejde o hlavné jedlo, skôr o malý dezert po obede.

Na dvanásť malých porcií potrebujete:

– ¾ šálky smotanového syra

– ½ šálky hnedého cukru

– ¾ šálky uvarenej oranžovej tekvice (prerezať napoly, vybrať semienka, ošúpať, nakrájať na kocky a dusiť okolo 20 minút)

– 2 lyžičky javorového sirupu

– ½ lyžičky škorice

– 24 plátkov jablka

Prvé tri ingrediencie vložte do misky a mixérom premiešajte. Pridajte sirup a škoricu, poriadne pomiešajte, prikryte a vložte na 30 minút do chladničky. Podávajte s plátkami jablka.

Tekvica, koláč, jedlo
Foto: kuali.com

TEKVICOVO-MRKVOVÝ KOLÁČ

Kombinácia tekvice, mrkvy, hrozienok a brusníc je zárukou množstva vitamínov a spolu s celozrnnou múkou i toho, že na zasýtenie stačí malý kúsok tohto koláča. Zároveň netreba pridávať veľa cukru.

Na desať porcií potrebujete:

– ½ šálky polohrubej múky

– ½ šálky celozrnnej múky

– 1 lyžičku kypriaceho prášku

– ½ lyžičky škorice

– ¼ lyžičky sódy bikarbóny

– ¼ lyžičky soli

– 1 vajce

– 1 bielko

– ½ šálky hnedého cukru

– ½ šálky uvarenej oranžovej tekvice

– 2 lyžice rastlinného oleja

– 2 lyžice roztopeného masla

– 1 lyžica postrúhanej pomarančovej kôry

– ¾ šálky hrozienok

– ½ šálky nastrúhanej mrkvy

– ⅓ šálky sušených brusníc

– 2 lyžice posekaných vlašských orechov

Rúru predhrejte na 180°. Zmiešajte múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Do veľkej misky dajte vajce a bielko, 30 sekúnd miešajte mixérom. Pridajte cukor, tekvicu, olej, maslo, pomarančovú kôru a opäť mixujte, až kým nie je hmota hladká.

Pridajte múkový mix a následne aj hrozienka, mrkvu a brusnice. Postupne lyžicou vylejte na malý plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte orechmi a pečte 25 minút.

Polievka, tekvica, jedlo
Foto: mindfulnutritionist.wordpress.com

TEKVICOVÁ POLIEVKA S MRKVOU A JABLKAMI

Polievka z tekvice v zime zahreje, zasýti aj bez ďalšieho chodu a táto verzia obsahuje aj zdravú mrkvu a jabĺčka.

Na štyri porcie potrebujete:

– 2 lyžice masla

– 1 na malé kocky pokrájanú cibuľu

– 2 na malé kocky pokrájané mrkvy

– 1 na malé kocky pokrájané jablko

– 2 šálky upečenej oranžovej tekvice (Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.)

– 1 lyžicu šalvie

– 1 šálka smotany na varenie

– 3 šálky kuracieho vývaru

– soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

V hrnci roztopte maslo a opražte cibuľu, mrkvu, jablko, tekvicu a šalviu (okolo 8 až 10 minút). Preložte do mixéra, urobte pyré, ktoré vráťte do hrnca a pridajte vývar.

Nechajte 15 minút variť. Následne pridajte smotanu a varte ďalších päť minút tak, aby polievka nezovrela. Nakoniec dochuťte soľou a korením.

Karí, jedlo, tekvica
Foto: arabtimesonline.com

LAHODNÉ TEKVICOVÉ KARÍ

Jednoduché, pomerne lacné, sýte, nízkokalorické, zdravé, chutné, originálne, rýchle a ako hlavné jedlo dokonalé pre vegetariánov.

Na dve až štyri porcie potrebujete:

– ½ kg oranžovej tekvice pokrájanej na kocky

– 1 pokrájanú cibuľu

– 2 najemno pokrájané zelené čili papričky

– 2 najemno pokrájané červené čili papričky

– 5 pretlačených strúčikov cesnaku

– 300 ml kokosového mlieka

– 1 pohár vody

– 1 lyžičku kurkumy

– 1 lyžičku karí korenia

– 2,5 centimetrový kúsok postrúhaného zázvoru

– maslo

V miske pomiešajte čili papričky, cesnak, zázvor, korenia, vodu a kokosové mlieko. V panvici zohrejte maslo a niekoľko minút opražte kocky tekvice a cibuľu. Pridajte zmes s kokosovým mliekom, nechajte zovrieť a následne znížte teplotu a varte dovtedy, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne.

Ak je to potrebné, pridajte vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžete pridať trochu soli. Podávajte s ryžou.

šalát, tekvica, špenát, píniové oriešky, jedlo
Foto: thewhoot.com.au

TEKVICOVÝ ŠALÁT SO ŠPENÁTOM A PÍNIOVÝMI ORIEŠKAMI

V tomto šaláte nie je nič, čoho by sa museli obávať ľudia bojujúci s nadváhou a pokojne ním môžete nahradiť hlavné jedlo, keďže je vďaka tekvici a orieškom dostatočne sýty. Pridanou hodnotou je špenát, ktorý obsahuje antioxidanty, vápnik, železo, vitamín A a C, draslík a množstvo ďalších užitočných látok.

Na dvanásť malých porcií potrebujete:

– jednu 1,75 kilogramovú tekvicu

– ½ šálky píniových orieškov

– 200 gramov čerstvého špenátu

– dressing (z ¼ šálky medu, 2 lyžíc balsamica a lyžice olejového oleja, ktorý na niekoľko sekúnd vložíte do mikrovlnky, kým sa med neroztopí)

Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte, kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.

Na panvici 3 minúty pražte píniové oriešky, neustále miešajte. Špenát a tekvicu zamiešajte, posypte orieškami a ochuťte dressingom, soľou a čiernym korením.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Zdroje receptov: health.com, food.com, foodnetwork.com, taste.com.au

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať