Dánsky miliardár otvorí v rodnom meste prvú Lego školu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.ivillage.com

Návšteva Legolandu hemžiaceho sa státisícami plastových kociek je pre mnohé deti splneným najväčšieho sna. Najbohatší Dán Kjeld Kirk Kristiansen, vnuk muža stojaceho za zrodom rodinnej firmy Lego, sa obľúbenú hračku rozhodol posunúť do nových sfér. V rodnom meste Billund chce koncom augusta otvoriť prvú Lego školu a dostať tak mestečko na Jutskom polostrove na mapu sveta ako „hlavné mesto detí“.

Bez názvu
Foto: www.billundinternationalschool.com

Medzinárodná škola v Billunde má kombinovať dánsky školský systém s dôrazom na kreativitu a hru, ktorou sa vyznačuje Lego. Hlavná myšlienka školy sa orientuje na skutočnosť, že deti sú najviac motivované, keď kladú vlastné otázky. „Vo Veľkej Británii deti učia ako prejsť testami, v Škandinávii ich učia, ako myslieť,“ uviedol rodič z Anglicka, ktorý svoje dieťa zapísal do Lego školy.

Škola v auguste otvorí svoje brány pre 3 až 7-ročné deti, v roku 2015 bude prístupná pre žiakov až do 16 rokov. Zakladatelia dúfajú, že kombináciou voľného prístupu k učeniu spolu s kreatívnymi technikami vytvorenými na základe výsledkov Lego výskumu zameraného na otázky detského rozvoja, dostanú žiaci pomôcky, ktoré ich naučia „myslieť“ aj „robiť“.

„Lego filozofia sa sústredí na čas venovaný kreativite a hre, takže pri zostavovaní rozvrhu budeme experimentovať najmä s tým. Ale rovnako máme aj zodpovednosť – vzdelanie detí je na prvom mieste a v určitých prípadoch budú staré metódy najlepšie,“ uviedol budúci riaditeľ školy Richard Matthews.

Kreatívna investícia

Bez názvu
Foto: www.ivillage.com

Škola bude ďalším v sérii projektov, ktoré rodinný biznis Lego sponzoroval v meste Billund. Rodina v meste so 6000 obyvateľmi nechala postaviť druhé najväčšie letisko v Dánsku a spolu s miestnym úradom pomohla postaviť kostol, knižnicu, divadlo aj spoločenské priestory. Dánsky milionár Kjeld Kirk Kristiansen svoje rodné mesto odmieta opustiť a peniaze radšej ako na extravagantné dovolenky a nákupy vráža do Lego Foundation – organizácie, ktorá sa zaoberá výskumom detského vývinu a psychológie hry.

O Lego školu je už teraz vysoký záujem, hoci niektorí rodičia majú strach z experimentálnej zložky. „Mám obavy, že moje dieťa použijú ako pokusného králika. Pokúšajú sa robiť niečo dosť odlišné, takže sa môžu stretnúť aj s problémami,“ uviedol jeden z rodičov.

Škola láka nielen na nový vzdelávací systém, ale aj na lukratívne hravé priestory. Nebudú tu chýbať cyklistické trasy, ihriská, hudobné štúdio či Lego laboratórium. „Množstvo Lega, ktoré tu budeme mať, nie je, pravdaže, vôbec obmedzené,“ uviedol Matthews. „Aj škôlka bude jedným veľkým dobrodružstvom. Nebudú chýbať rôzne konštrukcie, na ktorých sa bude dať liezť, plaziť, šmýkať či hojdať. Lego stavia niečo skutočne pozoruhodné,“ dodal Matthews.

Hoci škola bude medzinárodná, 50 percent žiakov bude domácich. Podporí ju aj dánska vláda, ktorá uhradí dve tretiny školného, zvyšok poplatku – okolo 400 eur – zostane na pleciach rodičov.

www.guardian.co.uk, www.billundinternationalschool.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia