Muž dvakrát prekonal rakovinu, plní si 101 snov, než zomrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Muž dvakrát prekonal rakovinu, plní si 101 snov
Foto: www.whenyousurvive.com

Mladý Brit, ktorému sa za 34 rokov života už dvakrát podarilo poraziť rakovinu, sa po prekonaní strachu rozhodol žiť naplno. Prostredníctvom svojho zoznamu 101 nesplnených snov ľudí inšpiruje, aby ho nasledovali.

Muž dvakrát prekonal rakovinu, plní si 101 snov
Foto: www.whenyousurvive.com

Bývalý policajný inšpektor, ktorý sa zaoberal vyšetrovaním miest zločinu, sa rozhodol zverejniť zoznam „101 vecí, ktoré urobí, keď prežije“. O svoju nezvyčajnú cestu a radosť z každého prežitého okamihu sa delí aj s čitateľmi na webovej stránke. Greig Trout priznáva, že na to, aby si skutočne začal vážiť obyčajné chvíle svojho života, musel prejsť dlhú cestu.

Greigovi prvýkrát diagnostikovali rakovinu, keď mal sedem rokov. Po absolvovaní chemoterapie a odstránení obličky rodičom oznámili radostnú správu – ich syn bol vyliečený. „Len raz som sa spýtal rodičov, či zomriem a oni mi povedali: ´Nie, máme ťa príliš radi na to, aby sa to stalo.´ To mi úplne stačilo na to, aby som viac na smrť nemyslel,“ spomína bývalý policajt.

Muž dvakrát prekonal rakovinu, plní si 101 snov
Foto: www.whenyousurvive.com

Greigov zoznam okrem iného obsahuje aj želania ako:

Pomôcť druhým prekonať rakovinu

Stáť pri Anjelskych vodopádoch vo Venezuele

Naučiť sa tancovať tango v Argentíne

Pozrieť si východ slnka nad Machu Picchu

Zažiť deň bez jedinej myšlienky na rakovinu

Plachtiť z Panamy na Nový Zéland

Navštíviť Antarktídu

Zdolať Ben Nevis

Naučiť sa surfovať

Pozerať sa z okna vlaku na Transibírskej magistrále

Vidieť polárnu žiaru

Zažiť Tomatina festival v Španielsku

Prestať sa toľko báť

Plávať s delfínmi na Novom Zélande

a ďalšie…

Keď mak Greig 30 rokov, rakovina sa prihlásila o slovo opäť – tentokrát postihla jeho črevá. Ďalšia operácia však rodáka zo škótskeho Dumfries prinútila premýšľať. „Po operácii a rysujúcej sa chemoterapii, bol najhorší scenár, aký prichádzal do úvahy, už len smrť. V tom čase som si uvedomil, že moje myšlienky nepatrili tomu, čo som dosiahol v práci ako policajný inšpektor alebo môjmu peknému bytu, v ktorom som býval. Patrili miestam, ktoré som navštívil a zážitkom, ktoré som prežil. Myslel som aj na miesta, ktoré som ešte nevidel a možno už nikdy neuvidím,“ uviedol Greig. „Keď som mi po dvoch rokoch povedali, že som v poriadku, rozhodol som sa, že nastal čas ísť si za svojimi snami a precestovať svet s cieľom inšpirovať aj ostatných, ktorých postihla rakovina,“ dodal cestovateľ.

Mladík však priznal, že nie všetko išlo od začiatku tak hladko. Greig prezradil, že strach z toho, že by sa rakovina mohla vrátiť aj po tretí raz, ho na istý čas vyradil z normálneho života, nakoniec našiel silu sa mu postaviť. „Nemohol som spávať, neustále som sa budil a moja prvá myšlienka vždy patrila rakovine. Na tele i tvári sa mi kvôli tomu vytvoril rozsiahli ekzém. Veci dospeli ku koncu, keď som sa rozišiel s priateľkou. Stal sa zo mňa človek, ktorý mal strach vyjsť von, lebo sa bál, že ľudia budú hovoriť o mojej koži a o tom, aký unavený vyzerám. Vtedy som si uvedomil, že so sebou musím niečo urobiť,“ vysvetlil Graig.

Nápad na zostavenie zoznamu 101 snov sa v jeho hlave zrodil v nemocničnej čakárni: „Bol to presne ten pocit, keď si uvedomíte, že každý okamih sa počíta. Videl som, ako ľudia prichádzajú a odchádzajú a vedel som, že niektorí z nich nebudú počuť dobré správy.“ A tak sa zrodil dlhý zoznam snov, ktoré si chce dobrodruh postupne plniť.

Muž dvakrát prekonal rakovinu, plní si 101 snov
Foto: www.whenyousurvive.com

V júni tohto roka sa Greig vydal na dlhú cestu. Tri mesiace strávil dobrovoľníckou prácou v Nikarague, vyšplhal sa na vulkán na Kostarike, pozoroval panenskú prírodu na Galapágoch, stál na rovníku a hojdal sa na najnebezbečnejšej hojdačke na okraji útesov v Casa del Arbol. Jeho ďalšie kroky vedú do Ekvádora.

„Odkedy som začal plánovať svoj výlet, moja nervozita sa výrazne znížila. Dokážem sa dobre vyspať a nemyslím každú chvíľu a každý deň na rakovinu. Chcel by som ľuďom ukázať, že stanoviť si ciele a robiť to, čo skutočne chcú, je jedným so spôsobov, ako prekonať emocionálne dôsledky rakoviny,“ uviedol Greig, ktorý túži precestovať svet. Hoci jeho zoznam má stojeden bodov, niektoré z nich sú ešte zatiaľ prázdne: „Je toľko vecí, ktoré chcem robiť a toľko miest, ktoré chcem navštíviť. Pravdou je, že neviem o svete dosť,“ priznal dobrodruh, ktorý verí, že na cestách stretne inšpiratívnych ľudí, ktorí mu poradia, kam sa vydať.

„Zoznam budem počas cestovania dopĺňať. Som si istý, že nakoniec bude mať ešte viac ako 101 bodov. Dôležité je, že som vytvoril stránku, ktorá ukazuje, že aj človek, ktorý dvakrát prekonal rakovinu, chýba mu oblička a časť čriev a má ťažkú trombózu, môže žiť naplnený a šťastný život,“ dodal dobrodruh.

Greigove ďalšíe kroky môžete sledovať aj TU.

www.whenyousurvive.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať