Peking zahalil smog, slnko žiari z televíznych obrazoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Smog v Pekingu uplynulý štvrtok natoľko vzrástol, až sa predstavitelia mesta rozhodli pre virtuálnu náhradu prírodných podmienok. Východ slnka a modrú oblohu začali v meste zahalenom v tmavej hmle vysielať aspoň na obrovských televíznych obrazovkách, pred ktorými sa stretáva čoraz viac ľudí.

Smog
Foto: SITA/AP

Futuristické obrazovky, ktoré doteraz slúžili ako reklamné plochy na propagáciu rôznych turistických destinácií, sa teraz využívajú ako náhrada oblohy. Vzduch koncom uplynulého týždňa nabral štipľavú vôňu a ľudia na uliciach boli nútení použiť dýchacie masky a rúška. „Kvôli smogu nebolo na uliciach vidieť žiadne výškové budovy. A tých je v Pekingu veľmi veľa. Množstvo smogu v meste sa za posledné dva-tri roky rapídne zhoršilo. Často kašlem a stále mám podráždený nos, ale čo môžem robiť?“ uviedol jeden z policajtov, ktorý riadil dopravu v Pekingu.

Hustý smog znížil viditeľnosť v meste na niekoľko sto metrov. Hustota mikročastíc v ovzduší presiahla hodnoty, ktoré sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ešte bezpečné, vyše 25-násobne a v niektorých častiach metropole presiahla 500 mikrogramov na meter kubický vzduchu. Ide o najvyšší záznam v priebehu posledného roka.

Starosta Pekingu Wang Anshun prisľúbil, že zníži využitie uhlia o 2,6 milióna ton a vyhradí 15 miliárd jüanov na zlepšenia ovzdušia v meste v priebehu tohto roka. Wang chce zakázať použitie zastaraných dopravných prostriedkov a propagovať ekologickejšie verzie áut.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Zamorenie smogom je v Číne vážny environmentálny problém, ktorý vyvoláva ostrú kritiku. Znečistenie vzduchu prispieva podľa štatistík k predčasnému úmrtiu 1,2 milióna ľudí ročne. Vláda koncom uplynulého roka prijala nové opatrenia na zlepšenie situácie. Tie zahŕňajú aj obmedzenie používania súkromných vozidiel len každý druhý deň v závislosti od poznávacej značky a zníženie emisií zo závodov a tovární prostredníctvom obmedzenia výroby o 30 percent. Medzi opatreniami je zákaz demolačných a výkopových prác či zrušenie vyučovania v školách. Mestské zastupiteľstvo informovalo, že tieto pravidlá budú platiť len ak hustota mikročastíc v ovzduší tri dni po sebe presiahne 300 mikrogramov na meter kubický vzduchu.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať