Najviac kopírovaná pamiatka na svete stojí v Paríži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eiffelova veza
Foto: SITA/AP

Eiffelova veža, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1889, býva označovaná nielen za dominantu Paríža, ale aj celého Francúzska. Majestátna kovová konštrukcia sa však už dlhé roky netýči len neďaleko Seiny, ale aj v ďalších svetových metropolách. Z nedávneho prieskumu, ktorý zverejnila agentúra AFP, vyplynulo, že ide o najviac kopírovanú turistickú atrakciu na svete.

Vyše 10-tisíc ton vážiaca veža v Paríži má svoje repliky v Japonsku, USA, Rusku, Bulharsku i v Libanone. Predstavitelia spoločnosti SETE, ktorá sa stará o prevádzku veže, tvrdia, že kópií je toľko, že nie je možné ich oficiálne spočítať. Kým v mestách ako Tokio a Las Vegas ide o takmer verné repliky Eiffelovej veže, ďalšie skromnejšie či gýčovejšie verzie je možné nájsť aj v hlavnom meste Bolívie, v Rusku, Mexiku, Grécku či v Rumunsku. Malé napodobneniny pritom zdobia aj desiatky zábavných parkov na celom svete.

Najznámejšie repliky

Replika Eiffelovej veže v Las Vegas mala podľa pôvodných plánov prevýšiť aj originál, ktorý sa šplhá do výšky 324 metrov. Architekti sa tejto myšlienky nakoniec museli vzdať z dôvodu možnosti narušenia leteckej dopravy. Finálna replika, ktorá bola spolu s ďalšími parížskymi kópiami vrátane Víťazného oblúka či Louvru sprístupnená v roku 1999, potom nakoniec merala len 165 metrov.

Najviac kopírovaná pamiatka na svete leží v Paríži
Foto: WikiCommons/huffingtonpost.com

Inak dopadla stavba Tokijskej veže z roku 1958, ktorá je s výškou 333 metrov jednou z mála kópií, ktoré prevyšujú originál. Pozornosť púta aj 108 metrov vysoká veža v luxusnom centre čínskeho mesta Chang-čou.

Paríž v Rusku i USA

Najviac kopírovaná pamiatka na svete leží v Paríži
Foto: WikiCommons/huffingtonpost.com

Francúzsko nie je jediná krajina, v ktorej sa nachádza mesto menom Paríž. V americkom štáte Tennessee leží Paríž, v ktorom neďaleko internátov Christian Brothers University vznikla údajne „druhá najvyššia kópia veže v Paríži“. Keďže kovovú konštrukciu mnohí študenti využívali ako adrenalínovú preliezačku, museli neskôr vežu uzavrieť. V Paríži na ruskom Urale, ktorý bol založený v roku 1842 na znak 30. výročia víťazstva Ruska nad Napoleonovou armádou, stojí od roku 2005 ďalšia Eiffelova veža.

Na skutočnú Eiffelovu vežu, ktorá bola postavená v roku 1889, neexistujú žiadne ochranné autorské práva. Kópie sa preto objavujú nielen v podobe kľúčeniek či čokolád, ale aj ako megalomanské konštrukcie. Na rozdiel od toho meno Eiffelova veža patrí medzi registrované značky a ktokoľvek, kto ho chce použiť v názve parfému či reštaurácie, musí platiť licenčné poplatky.

Parížanom repliky neprekážajú

Jean-Bernard Bros, riaditeľ spoločnosti SETE, ktorá sa stará o originál Gustava Eiffela v Paríži, necíti voči staviteľom replík hnev: „Sme polichotení. Je to cena, ktorú platíme za úspech. Eiffelova veža je napodobňovaná, kopírovaná či reprodukovaná, ale nič z toho sa tej skutočnej nevyrovná. Repliky len povzbudzujú návštevníkov, aby si prišli do Paríža pozrieť originál.“

Hoci ju ľudia nájdu aj na takých málo pravdepodobných miestach ako v parku na brehu Čierneho mora v Bulharsku či na základni modrých prilieb OSN v Libanone, Francúzi vedia, že originál má niečo navyše. „Naša Eiffelova veža má niečo, čo nám nikto nevezme. A to je Paríž,“ dodal Bros.

www.the national.ae, www.huffingtonpost.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia