Senior ´so zlatou rukou´ za 58 rokov zachránil milióny detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Senior ´so zlatou rukou´ za 58 rokov zachránil milióny detí
Foto: www.sunshinecoastdaily.com.au

James Harrison, 76-ročný dôchodca z Austrálie, počas svojho života zachránil vyše 2,4 milióna detí. Hrdinský čin pritom dokázal urobiť z pohodlného bieleho kresla. Austrálčan, ktorý dostal prezývku „muž so zlatou rukou“, drží v krajine rekord v darovaní krvi a plazmy. Transfúzne stanice navštevuje pravidelne už 58 rokov a vďaka jeho vzácnemu typu krvi sa lekárom podarilo zachrániť státisíce novorodencov.

Senior ´so zlatou rukou´ za 58 rokov zachránil milióny detí
Foto: www.sunshinecoastdaily.com.au

Pre celoživotné darovanie krvi sa James rozhodol ešte ako tínedžer. Ako 14-ročný absolvoval náročnú operáciu hrudníka, pri ktorej mu museli doplniť 13 litrov krvi od darcov. „Bol som v nemocnici tri mesiace. Táto krv mi zachránila život, a tak som si dal záväzok. Otcovi som vtedy povedal, že začnem darovať krv hneď, ako to bude možné a svoj sľub som splnil,“ hovorí senior, ktorý si od svojich 18 rokov rukáv vyhrnul už vyše tisíckrát.

Jeho vzácny typ krvi obsahuje anti-D-imunoglobulín – látku, ktorú má v krvi len niekoľko stoviek ľudí na celom svete a ktorá pomáha upravovať inkompatibilitu krvi medzi matkou a nenarodeným dieťaťom, čím novorodenca chráni pred ťažkou chudokrvnosťou, neurologickými poškodeniami aj pred úmrtím.

Pod inkompatibilitou Rh faktoru rozumieme neznášanlivosť krvných skupín v systéme Rh medzi matkou a nenarodeným dieťaťom, ktorá sa spravidla prejavuje až pri druhom tehotenstve. Postihnuté sú ženy s Rh-negatív (d), ktorých dieťa je Rh-pozitívne (D). Protilátky Rh, ktoré vznikli pri predchádzajúcom tehotenstve, ničia červené krvinky dieťaťa. Následkom je chudokrvnosť, zväčšenie pečene a sleziny, novorodenecká žltačka, neurologické poškodenia a v najhoršom prípade smrť dieťaťa. Liečba sa riadi podľa hodnoty bilirubínu, ktorá môže byť zistená z plodovej vody, z krvi alebo z povrchu kože dieťaťa. Pri ľahkých formách postačuje fototerapia, ťažké formy si však vyžadujú výmenu krvi transfúziou. Podávaním anti-D-imunoglobulínu po tehotenstve možno morbus haemolyticus neonatorum (inkompatibilite Rh faktoru) zabrániť.
Keď lekári identifikovali jeho vzácny typ krvi, požiadali ho o pomoc pri vývoji novej vakcíny. Harrison dobrovoľne podstúpil sériu náročných testov. „Poistili ma na milión dolárov, takže som vedel, že o moju manželku bude dobre postarané,“ smeje sa Austrálčan. „Nemal som obavy, bol som rád, že môžem pomôcť,“ dodal muž, ktorý od roku 1966 okrem krvi na pravidelnej báze daruje aj plazmu.

Na svoj sľub pritom nezabúda ani na dovolenke. Či už oddychuje na pobreží Sunshine Coast alebo cestuje po Tasmánii, nezabudne sa zastaviť v transfúznej stanici. „Nikdy som nepremýšľal o tom, že by som s tým skončil. Nikdy,“ hovorí dôchodca so zarytým presvedčením. „Krv som daroval aj týždeň po tom, ako zomrela moja manželka. Bolo to veľmi smutné, ale život ide ďalej a každý musí nejako pokračovať. Ona sa na mňa pozerá z hora a ja idem ďalej,“ vysvetlil vdovec.

Austrálčan tak bez zveličovania umožnil miliónom matkám porodiť zdravé deti. Výnimkou nie je ani jeho dcéra Tracey, ktorá vďaka nemu porodila zdravého syna. „Hodina vášho času môže pre niekoho iného znamenať celý život,“ hovorí Harrison, ktorý, ak všetko pôjde podľa plánu, svoje 81. narodeniny oslávi v nemocnici pri svojom v poradí už 1111. darovaní krvi.

www.sunshinecoastdaily.com.au

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia