Sladká spolupráca: Umelkyni pri tvorbe sôch pomáhajú včely

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sladká spolupráca: Umelkyni pri tvorbe sôch pomáhajú včely
Foto: www.agnethadyck.ca

Kanadská umelkyňa Agnetha Dyck dobre pozná výhody kreatívnej spolupráce, namiesto umelcov si však na výrobu spoločných organických diel pozýva iných pomocníkov – včely medonosné. Spolu vytvárajú unikátne sochy, drobné stavby a kresby už vyše 20 rokov a to aj napriek tomu, že 76-ročná rodáčka Manitoby má na poštípanie včelami alergiu.

Sladká spolupráca: Umelkyni pri tvorbe sôch pomáhajú včely
Foto: www.agnethadyck.ca

„Mám milióny spolupracovníkov. Je o ne veľmi dobre postarané,“ tvrdi kanadská seniorka, ktorá sa o včely zaujímala celý život a to nielen z umeleckého, ale aj vedeckého hľadiska. Fascinovaná medzidruhovou komunikáciou uskutočnila mnoho výskumov, ktoré zisťovali príčiny výrazného ubúdania včelích rodín.

„Hovorí sa, že 30 až 50 percent plodín na svete určených na konzumáciu je opeľovaných včelami. Ak sú ohrozené, sme ohrození aj my,“ hovorí Agnetha, ktorá spolupracuje so včelármi a entomológmi z Anglicka, Francúzska i Holandska a podieľala sa aj na prírodopisnom seriáli televízie CBS The Nature Of Things.

Pri svojej umeleckej práci umiestňuje do špeciálne prispôsobených včelínov cudzie objekty od topánok, cez jemné porcelánové sošky, až po vešiaky či športové helmy. Tie včely následne pokryjú plástami, čím vzniká unikátna umelecko-organická symbióza. Tento proces trvá dlhé týždne, mesiace a pri rozmerných dielach aj roky a jeho výsledok je vždy prekvapením.

„Včely ma toho veľa naučili. Trpezlivosti, rešpektu, hravosti a samozrejme aj pracovitosti,“ hovorí umelkyňa a neštudovaná biologička, ktorej spolupráca so včelami upozorňuje na dôležitú úlohu včiel v našich životoch a zároveň zdôrazňuje unikátnu krásu, ktorá vzniká priamo v prírode.

„Včely nám pripomínajú, že my, ako aj naše stavby, sú len dočasné v porovnaní s dĺžkou existencie Zeme a prírodných procesov. To nás núti myslieť na našu spoločnú zraniteľnosť a vyzdvihuje obyčajnosť ľudstva,“ myslí si Cathi Charles Wherry, kurátorka aktuálnej výstavy Honeybee Alternations, ktorú si návštevníci umeleckej školy v Ottawe môžu pozrieť od 3. marca.

www.aganethadyck.ca, www.inhabitat.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia